OBREDI VELIKE SUBOTE U NOVOM SLANKAMENU

19. travanj 2017.

NOVI SLANKAMEN (TU) - Na Veliku subotu 15.travnja 2017. godine, u župnoj crkvi u Novom Slankamenu slavljeni su obredi Uskrsnog bdijenja - Velike subote, koje je predvodio župnik preč. Berislav Petrović.

Na početku svetih obreda preč. Petrović je vjernicima pojasnio simboliku uskrsne svijeće koja se unosi u crkvu i obrede Velike subote. Na samom ulazu u crkvu župnik je u zajedništvu s ministrantima i prisutnim vjernicima blagoslovio oganj i upalio uskrsnu svijeću. Unoseći je u crkvu i triput zapjevavši „Svjetlo Kristovo“ dok je narod uzvraćao „Bogu hvala“, svi prisutni vjernici su upalili svoje svijeće i sva svjetla u crkvi su se upalila. Zatim je slijedio prelijepi Hvalospijev uskrsnoj svijeći.

Slijedila su tri čitanja Staroga zavjeta, koje su čitali mladi župni čitači. Nakon trećeg čitanja župnik je zapjevao „SLAVA BOGU NA VISINI“, a sva zvona u crkvi su zazvonila, a kako to Slankamenci kažu da njihova jeka odleti čak do Rima, iako se čula samo do susjednog sela.

Nakon poslanice Novoga Zavjeta, uslijedio je svečani Aleluja, a za to vrijeme ministranti su unijeli kip Uskrslog Isusa i stavili ga na vidno mjesto iznad tabernakula.

U homiliji preč. Petrović je rekao: „Draga braćo i sestre, Isus je dovršio sve. Predposljednja riječ na križu je bila: 'Svršeno je!' Svoj duh je darovao Ocu, u Njegove ruke se izručio. U Oca je imao povjerenje u svemu za života. U Oca ima povjerenje i u smrti. Tako nam Isus ostavlja primjer kako se pouzdati u Oca. Potpuno i bezgranično. Sveti Petar u svojoj propovjedi na Duhove će reći kako je Otac Isusa uskrisio po Duhu Svetom. Isus je živ. On je pobijedio smrt. Ona njime više ne gospoduje. I sve se ispunilo kako je prorekao, da će Sin čovječji biti predan u ruke grješnika, da će ga ubiti, ali da će treći dan uskrsnuti. Sin Božji je Istina i njegove riječi su istinite. Kako nas Isus poziva da vjerujemo njegovoj riječi, da ju uzmemo s apsolutnom sigurnošću, prijanjajući uz nju. Tako se u našim srcima rađa vjera, jedna sigurnost, mir, povjerenje. Ta to je Bog rekao i ja uz to pristajem. On je moj oslonac i zaštita. Sve je u Isusovom životu išlo prema tom trenutku, prema tom događaju. Govori Isus Marti: 'Ja sam uskrsnuće i život, tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će!' Sva Isusova čudesa su smjerala k tome da favoriziraju život kao što je ozdravljenje gubavca, vraćanje vida slijepima, uskrisenje mladića i Naina i Lazara. I sada, najveće Isusovo čudo: Uskrsnuće, gdje Isus zadobiva novo uskrsnulo tijelo, proslavljeno koje prolazi kroz zatvorena vrata i zidove. Ove dimenzije nisu za njega prepreka, sve je novo, čak i Isusove rane su proslavljene, stvarne, ali proslavljene. 'Stavi svoj prst na mjesto čavala Toma'. A sve to samo radi jednoga, radi vjere u Isusa koji je Bog Svemogući, koji može sve. 'I ne budi nevjeran nego vjeran.' Sveti Pavao će reći: 'Ako li Krist nije uskrsnuo, uzalud je naše propovedanje, uzaludna je naša vjera.' Sve stoji ili pada u tome da povjerijemo da je Isus uskrsnuo i da je živ. Moj Bog je za mene, moj Bog je sa mnom, moj Bog je uz mene, Moj Bog je Svemoguć. Vjeruješ li ti u to brate, sestro? Ako vjeruješ, sve se mijenja, sve je drugačije, ako ti je slaba vjera malakšeš, gubiš se, nemaš nadu, postaješ star, makar si mlad, možda dvadeset godina. 
Kristovo Uskrsnuće nas poziva da prionemo uz njega, da mu se predamo, da mu izručimo sve, da Mu se povjerimo. Ti vodi, Isuse, Ti upravljaj, Ti pomozi, Ti tješi, Ti učini nešto novo i u meni i oko mene. Vjerujem u Tebe Svemogućeg Boga i mog Otkupitelja koji si Uskrsnuo i živiš da bih ja živio“, zaključio je župnik.

Uslijedio je blagoslov Uskrsnog zdenca vode i obnova vjerničkih krsnih obećanja, u kojoj su vjernici triput odgovarali „Odričem“ i triput „Vjerujem“.

 Na samom kraju svete mise župnik je blagoslovio uskrsna jela koja su Slankamenci donijeli. Uz zasigurno najslavniju uskrsnu pjesmu „Kraljice neba raduj se“ završili su se sveti obredi Velike subote i prva Uskrsna misa.

Euharistijsko slavlje je animirao mješoviti župni zbor pod vodstvom Albot Stjepana.

Darko Peka