OBNOVA CRKVE „PRESVETO SRCE ISUSOVO' U ŠIDU

04. rujan 2013.

Zamjena_krovita_na_crkvi_u_idu_pf3ŠID - Na župnoj crkvi „Presveto srce Isusovo“ u Šidu, u tijeku su radovi na drugoj fazi obnove koja se sastoji u zamjeni cjelokupne krovne konstrukcije i stropa.

 
      ŠID - Na župnoj crkvi „Presveto Srce Isusovo“ u Šidu u tijeku su radovi na drugoj fazi obnove koja se sastoji u zamjeni cjelokupne krovne konstrukcije i stropa.

      Župna crkva „Presveto Srce Isusovo“ u Šidu, izgrađena je 1930. godine na inicijativu biskupa Antuna Akšamovića. Izgradnja crkve trajala je tri godine i završena je 1932. godine i posvećena. Mjesto Šid tada još nije bilo župa nego filijala župe Gibarac. Tek 70.-ih godina Šid postaje župa s filijalama Vašica i Berkasovo i dobiva svog vlastitog župnika. Župna crkva je svoj prvobitni izgled imala sve do Drugog svjetskog rata kada je minirana i u ruševinama je bila sve do 1963. godine. Za to vrijeme, dok je bila u ruševinama, svete mise su se održavale u župnoj dvorani. Župna kuća je sagrađena u isto vrijeme kada i crkva i ona je ujedno bila hrvatska čitaonica. 1963. godine se pristupa sanaciji crkve onako kako je bilo moguće u to vrijeme. Crkva je tada dobila izgled koji nije bio ni približan izvornom izgledu. 2010. godine dolaskom župnika vlč. Nikice Bošnjakovića u Šid, uz veliku pomoć projektantske kuće „Šidprojekt“ Šid koji su darivali glavni projekat obnove crkve, započinje prva faza radova na njezinoj obnovi. Završen je toranj i crkva je dobila svoj izvorni izgled za Božić 2010. godine. Naredne godine postavljena su tri elektrificirana zvona odobrenjem Biskupskog ordinarijata u Petrovaradinu, koja su donešena iz crkve „Svetog Ivana Nepomuka“ u Putincima, a 2012. godine crkva se za blagdan Svetog Nikole ponovila u četiri sata: „Čekalo se dvije godine da bi se prionulo drugoj fazi obnove crkve, koja se sastoji u zamjeni cjelokupne krovne konstrukcije, uključujući skidanje cijele građe, oluka i postojećeg stropa.

Zamjena_krovita_na_crkvi_u_idu_pf3

      Završetak radova predviđen je do polovine prosinca ove godine. Krov i strop će biti pravokutnog izgleda. Izvođači radova su zidarsko građevinska radnja 'Laslolok' iz Temerina, a osigurana financijska sredstva za obnovu crkve su od donacija iz određenih crkvenih fondova Austrije i Njemačke i uz veliku pomoć župljana, koji su spremni za svoju crkvu redovito darivati nešto od sebe. Također srijemski biskup Đuro Gašparović je ove godine na crkvenom godu Presveto Srce Isusovo odobrio radove, kada je i dao svoj blagoslov. Veliku donatorsku pomoć pružila je i Kancelarija za odnose s crkvama i vjerskim zajednicama pri Vladi Republike Srbije, pogotovo dr. Tomislav Branković, koji je do sada dao veliku potporu u radovima na crkvama u Moroviću i Šidu“, istaknuo je vlč. Bošnjaković.

Zamjena_krovita_na_crkvi_u_idu_pf2

      Obnovom crkve u Šidu postići će se izgradnja izvornog krova, bočnog lijevog i desnog pročelja, koji će imati na sebi kroviće s križevima. Nakon ovih radova slijedi treća faza radova narednih godina, kada će se raditi unutrašnjost crkve, podno grijanje, vitraji na prozorima i izvana nova fasada. Svaki župnik od 1932. godine do danas u Šidu, imao je posebne povijesne okolnosti na osnovu kojih je dao svoj doprinos. Kako je istakao vlč. Bošnjaković, njegovo poslanje u Šidu svodi se na spremnost, organiziranost i talenat koji mu je Bog dao, da mora dati svoj doprinos župi Šid, a to je obnova cijele crkve. „Ono što čovjek pred Bogom ima, taj dar je dužan ugraditi u župu i u narod kojemu je poslan, što i jest prvi značaj ovih radova. Drugi značaj trebaju prepoznati sami župljani, da je Bog u ovo vrijeme demokracije i slobode poslije ratnih događaja, dao jednu renesansu, preporod i novu mogućnost vjernicima da mogu vlastitim očima gledati da Bog čini čuda, obnavlja i čini novo“, izjavio je vlč. Bošnjaković.

Zamjena_krovita_na_crkvi_u_idu_pf4

      Župljani su i ovog puta pokazali spremnost i solidarnost u svim poslovima koji se tiču obnove i radova na crkvi, kao i svemu onome što se odnosi na učvršćenju vjere i očuvanju identiteta hrvatskog naroda. I ovog puta okupili su se u velikom broju kako bi pomogli najprije u skidanju crijepa s crkve kako bi otpočeli radovi. U velikom broju i mladi i stari vrijedno su radili kako tog dana tako i svih ostalih kada je istovarana građa za crkvu, a vrijedne domaćice svakodnevno spremaju i odnose kolače majstorima na crkvi.

Zamjena_krovita_na_crkvi_u_idu_pf1

      Jedan od najstarijih župljana Marko Pole koji ima preko 80 godina, također je sudjelovao u radovima:„ Nije mi teško. Sudjelovao sam i u radovima na crkvi 1963. godine kada se postavljao crijep na crkvi. Ova crkva mi puno znači. Iako imam dosta godina redovito dolazim u nju. Nedavno sam obnovio svoj vjenčani zavjet pred Bogom upravo u ovoj crkvi za koju me vežu samo lijepe uspomene. Nadam se da ću doživjeti da je vidim kada radovi budu završeni, kada ću s još većim užitkom i s punim srcem dolaziti u nju“, rekao je Marko.

      „Nije mi teško da pomognem i redovito to radim. Rado se odazivam svim akcijama kada se nešto radi kako na crkvi tako i u župnoj kući. Vjernik sam i redovito dolazim u crkvu, sve ovo što se čini je važno kako za buduće generacije tako i za nas same, jer crkva je sustavni dio našeg života i očuvanja vjere“, rekao je Nikica Kušeta.

      „Rado sam došla da pomognem. Član sam crkvenog zbora i redovito dolazim u crkvu. Puno mi znači i odazovem se svim akcijama kada su radovi na crkvi u pitanju. Ovako se i družimo, pričamo a ujedno smo korisni, doprinosimo da naša crkva bude jedna od najljepših“, rekla je Ivana Kovačević.

                                                                                 Suzana Darabašić

 

Suzana Darabašić