PROSLAVA CRKVENOG GODA U SOTU

SOT (TU) – Sveta Katarina, djevica i mučenica, crkveni god u Sotu, proslavljen je 25. sutednog 2021. svečanim euharistijskim slavljem u 11.00 sati.

PROSLAVA SVETOG KLEMENTA U HRTKOVCIMA

HRTKOVCI (TU) – Patron župe, Sveti Klement I., papa i mučenik, proslavljen je 23. studenoga 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 17.00 sati.

PROSLAVA SPOMENDANA SVETE CECILIJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U ponedjeljak, 22. studenoga 2021., u župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici proslavljen je spomendan svete Cecilije, djevice i mučenice, koja se slavi kao zaštitnica pjevača, glazbenika i glazbe, napose crkvene glazbe.

BISKUPSKO REĐENJE MSGR. FABIJANA SVALINE – FOTOGRAFIJE I VIDEO

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – FOTOGRAFIJE/VIDEO – Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 21. studenoga u katedrali-manjoj bazilici sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Paul Richard Gallagher u zajedništvu s mons. Đurom Hranićem, nadbiskupom i metropolitom đakovačko-osječkim, i mons. Đurom Gašparovićem, biskupom srijemskim, zaredit će za srijemskoga biskupa koadjutora mons. Fabijana Svalinu.

MSGR. FABIJAN SVALINA U SRIJEMSKOJ MITROVICI ZAREĐEN ZA BISKUPA

SRIJEMSKA MITROVICA (IKA) – Biskupsko ređenje novoga srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline održano je na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 21. studenoga, u katedrali sv. Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici.

NEDJELJA ZAHVALNICA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

19. listopad 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju 17. listopada 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 9.30 sati, župljani župe Sveti Dimitrije, đakon i mučenik proslavili su Nedjelju zahvalnicu. Euharistijesko slavlje slavio je župnik mons. Eduard Španović. Iako je Srijemska Mitrovica grad, veliki dio župljana još uvijek ima svoje vrtove u kojima redovito uzgaja plodove zemlje kojima se hrane tijekom godine. Želja i nakana je bila i ovim euharistijskim slavljem iskazati Bogu zahvalnost za sve što su primili iz Njegove očinske ruke.

 

 

 

U prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović je istaknuo vrijednost ovakvih slavlja, jer slaveći slavlje zahvale, mi se podsjećamo kako nismo gospodari na ovoj zemlji, nego da nam je dano sve što posjedujemo. Sada možemo ići dalje u razmišljanju i pitati se od koga nam je dano – od Boga. Od našeg nebeskog Oca. Znamo veoma dobro da za dar treba zahvaliti. Tako je i ovdje i u ovom trenutku. Trebamo si svakodneno posvijestiti da je stav zahvale i zahvaljivanja naša trajna obveza. I dobro je da je ne zanemarimo. Zahvalan čovjek nije ohol čovjek. Mis mo ovdje, ispred oltara izložili samo jedan dio darova. Oni predstavljaju obilje koje nam je od Boga dano. A kada bismo počeli nabrajati sve redom, na čemu treba biti zahvalan, tko zna koliko bismo dugo izricali hvalu. U svemu ovome trebamo gledati obilnu Božju ljubav prema nama, poručio je između svega mons. Eduard Španović.

Kroz prigodnu molitvu vejrnika, kao i prikaznu procesiju, izrečene su molitve i prikazani su darovi koji ocrtavaju stav zahvalnosti djeteta prema Ocu.

Kao dodatni ukras cjelokupnog slavlja bila su djeca obučena u narodne nošnje, koja su imala aktivno učešće u euharistijskom slavlju. Njih je animirala i program osmislila njihova vjeroučiteljica Sara Žurovski, koja ih redovito okuplja subotom na vjeronauku, te im predaje vjeronauk u školi.

 

 

 

 

Euharistijsko savlje, svojim lijepim pjevanjem i biranim pjesmama uzveličao je župski zbor Sveta Cecilija, pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić, voditeljce zbora.

Nakon svečanog euharistijskog slavlje, svi okupljeni su se uputili u župsku dvoranu na druženje i čestitanje imendana mons. Eduardu Španoviću, čijeg nebeskog zaštitnika se spominjemo 13. listopada.

Ivica Zrno