NEDJELJA ZAHVALNICA I JUBILEJI BRAČNIH PAROVA

NOVI SLANKAMEN (TU) - Na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 26. studenoga 2017. godine u župnoj crkvi u Novom Slankamenu proslavljena je već po tradiciji Nedjelja zahvalnica za dobra-plodove zemlje te Nedjelja bračnih jubileja. Svetu misu predvodio je župnik preč. Berislav Petrović uz sudjelovanje bračnih  parova ovogodišnjih jubilarac, ministranata te vjernika župljana novoslankamenačke župe.

U homiliji župnik je osrvćući se na današnje evanđelje rekao da po prvi puta Isus u evanđelju nastupa kao kralj, koji u svojoj ruci ima vlast i govori da će sjesti na prijestolje slave svoje kada dođe u pratnji anđela, kao sudac. „I svi narodi doći će pred njega, nastavio je župnik, i kako piše u Svetom pismu, pred njim će se prignuti svako koljeno i svaki će jezik priznati Isus Krist jest Gospodin. Svi narodi, a među tim narodima bit ću i ja i tamo će doći svatko od nas. Tamo nema podplaćivanja, nema šverca, tamo ne možeš odbiti presudu, tamo nema advokata, tamo si sam. I koje će biti moje mjesto?! Na lijevoj ili desnoj strani? To odlučujem ja. Kada? Sada u ovom životu, svaki dan koji nam nebo daje kao dar. I zvono na našem tornju, koje zvoni tri puta svakoga dana, nas poziva da prije svega pozdravimo Gospu ali i da razmišljamo o sebi i svom životu. A onda kada nas zvono nedjeljom i svetkovinom također poziva na Svetu Misu, odazovimo se tom Božjem glasu i zajedno proslavimo Kristovu žrtvu nebeskom Ocu za nas..“

 U nastavku homilije župnik se obratio i bračnim parovima jubilarcima i podsjetio ih na biblikjski prikaz o Božjem stvaranju svijeta, muškarca i žene te nastavio: „Treba s pažnjom i ponosom iskorištavati dane i talente koje nam je nebo dalo. Zato dok imamo vremena činimo dobro i nemojmo se umorit. Ostanimo u ljubavi s Bogom po Isusu Kristu u Duhu Svetome i u uzajamnoj ljubavi i prijateljstvu jedni s drugima.“

Nakon homilije bračni parovi jubilarci su obnovili svoja ženidbena obećanja te su zajedno da dječicom u prikaznoj procesiji prinijeli darove dobra zemlje kao što su pšenica, kukuruz, voće i povrće iz slankamenačkih njiva i bašta, te križ u koji se svi uzdaju, vino i hostiju za ovu svetu misu i na koncu grudu slankamenačke zemlje.

Na kkoncu misnog slavlja bračni parovi jubilarci su primili čestitku od biskupa mons. Đure Gašparovića za njihojv jubilej. Bilo je jubilaraca od 55 godina pa sve do 25 godina zajedničkoga života.

Ovu svetu misu animirao je mješoviti župni zbor. Nakon mise upriličen je prigodni domjenak u župnoj dvorani.

                                                                                                                          Darko Peka