NEDJELJA U DOBRODOLU FILIJALI ŽUPE IRIG

24. rujan 2018.

DOBRODOL-IRIG (TU) – U Dobrodolu, filijali župe Irig, 25. nedjelja kroz godinu, 23. rujna 2018. godine, bila je posebno proslavljena. Naime, nakon redovite župne svete mise u Irigu, prečasni Blaž Zmaić, župnik iste župe, nastavlja misno slavlje u filijali Šatrincima, koje prikazuje za pokojnog Janoša i Evu Novak (dar Viktorije iz Maradika).

U homiliji župnik je u Irigu po današnjim čitanjima naglasio da je opasno kad se vjernici ne pouzdaju u Božju ljubav ili žive kao da Boga nema. Oholost i ljubomora su korjeni svakoga zla i vode svađi i nemiru. Sebičnost, taština, svađe, patnja – to je materijal iz kojega mogu nastati tragedije. A moć i veličina fasciniraju ljude u svako vrijeme. Tko je najvažniji među nama? Što me čini velikim, što malenim? Pred kime želim biti velik, kome želim biti važan? Kad se osjećam malenim? Tko me čini malenim, tko mi oduzima moje mjesto?” – zapitao se predvoditelj i nastavio: “Bog ide drugim putem da nas oslobađa, da nas otkupi, a to je put služenja do smrti na križu. Služenje je njegov novi životni red. Služiti znači: moći se učiniti malenim. Posljednja riječ: dijete. Sa jednim djetetom biva sve drugačije. Za Isusa se broji odnos, zajedništvo. Dozvoli sebi da budeš malen, da imaš pravo zajedništvo sa Isusom. Ono što nas sve nosi to je ljubav!, zaključio je župnik.

Na koncu svete mise vjernicima se priključuje srijemski biskup, mons. Đuro Gašparović, da bi se susreo s vjernicima i pogledao novu ogradu oko crkvenog dvorišta u Šatrincima. Učininjena je zajednička fotografija nazočnih vjernika s biskupom.

 Nakon toga župnik s biskupom odlazi u Dobrodol, filijalu župe Irig, gdje obojica zajedno s nazočnim vjernicima slave svetu misu u prepunoj crkvici.

Na početku mise je župnik Zmaić pozdravio biskupa i naglasio da je sveta misa za pokojne obitelji Majorčik: Petra (14 godina od smrti), suprugu Mariške (umrla ove godine) i njihove kćerke Anuške (umrla prije 2 godine u Francuskoj).

 U homiliji biskup Gašparović je rekao: “Često puta u životu ljudi vole da se njihovo ime istakne, da dobiju ljudsko i društveno priznanje. To se dogodilo upravo i Isusovim učenicima, radi vlastitog nadmetanja. Zar da se na to svede naviještanje evanđelja? Isus želi sasjeći takvu napast. Čovjek je velik onoliko koliko je velik i ništa ne postiže time što se naizvan stavlja na određeno mjesto. Isus veli, ako netko baš želi biti velik, onda neka bude poslužitelj svima. Neka bude velik u dobroti, u ljubavi, u praštanju, u svakom dobru djelu. Čovjek je velik onoliko koliko je u dobrim odnosima s drugima, koliko pomaže, razgovara s drugima, koliko je u dobrim odnosima s drugima. Đavolska je napast žuditi i hlepiti za nekim ovozemnim probicima i priznanjima, pogotovo na račun drugih. Isusov put je drugačiji. To je put jednostavnosti, služenja i ljubavi. Dok ide tim putem čovjek već ovdje na zemlji ispunja svoje srce mirom i blaženošću a Krist nam je uzor, koji je krotka i ponizna srca. I – samo tako – naći ćemo mir svojim dušama, zaključio je biskup.

Nakon svete mise biskup, župnik i Andrija Kadvanj, koji je dopratio biskupa,  su bili dragi gosti obitelji Lajoša i Katice Fekete, koja je primila priznanje župnika i biskupa za dugogodišnje služenje i uređenje crkve u Dobrodolu.

          U isto vrijeme nakon svete mise i pohoda groblju, u lovačkom domu obitelj Janka i Margite Birinji su upriličili zajednički ručak za rodbinu i uzvanike u ime pokojnika. Priređena je i prigodna izložba slika (dva panoa) o životu, rodbini i nadasve o aktivnosti u radu, folkloru i drugim djelatnostima pokojne Mariške.

I župnik se također pridružio  ovom susretu. Tako je ovo bila velika nedjelja za Šatrince, a posebno u Dobrodolu.

                                                                                                            

f.f.