NEDJELJA MUKE GOSPODNJE - CVJETNICA U NOVOM SLANKAMENU

11. travanj 2017.

NOVI SLANKAMEN (TU) - U nedjelju 9. travnja.2017. godine, na spomen  Muke Gospodnje, slavljena je sveta misa u župnoj crkvi Sveti Mihovil, arkanđeo u Novom Slankamenu, u 11 sati, koju je predvodio preč. Berislav Petrović, župnik. Na početku euharistijskog slavlja župnik je blagoslovio grančice i u prigodnoj homiliji rekao: „Hosana Davidovu Sinu, Onaj koji dolazi u Ime Gospodnje. Isusa smo pratili kroz ove korizmene dane, u njegovim osjećajima kada se približava vrhuncu poslanja, koje mu je Otac nebeski namijenio, a to je spasenje ovoga svijeta! Isus osjećajima, mislima i dubokom ljubavlju, želi biti u dubokom jedinstvu s Ocem, i želi do kraja ispuniti Njegovu svetu volju. A Njegova sveta volja je spasenje čovječanstva. Ni jedan čovjek na kugli zemaljskoj ne može reći da ga Bog ne voli, i da Bog nije uz njega, jer to je laž. Bog je tako ljubio svijet, da je poslao svoga jedinorođenca- da ni jedan koji u Njega vjeruje ne propadne. Dakle Bog je apsolutno za nas, jer kad ti imaš nešto najdragocijenije i kada se toga odrekneš, zar to nije ljubav? Na današnji dan Isus svečano ulazi u sveti grad Jeruzalem. Narod je skidao svoje haljine i prostirao ih po putu.Trgali su maslinove i palmine grane, mahali i vikali 'Hosana, Blagoslovljen koji dolazi u Ime Gospodnje'. Oni su tada shvatili da je Isus Mesija i prorok. Ali u Isusovim ušima odjekuje ono što će se desiti za pet dana kada budu vikali: 'Raspni ga, raspni'! Kakvo je ljudsko srce?! Apsolutno nezahvalno i nesposobno da vidi što je dobro. Zato slijedimo Gospodina na Njegovom križnom putu, da imamo udijela u Njegovu uskrsnuću.“ 

Nakon blagoslova grančica i svečanog ulaska u crkvu nastavljena je sveta misa s Mukom po Mateju, koju je, u zajedništvu sa župnikom, pjevao mješoviti zbor župe uz vođstvo orguljaša Albot Stjepana i soliste-evanđeliste Peka Miroslava.

Na koncu misnog slavlja preč. Petrović je svojim župljanima pojasnio dane Velikoga tjedna, i pozvao one koji se nisu ispovijedili da to ovih dana učine. Potaknuo je svoje župljane da svojim kućama ponesu blagoslovljene grančice, kako bi ih one podsjećale na Kristov ulazak u Jeruzalem.

Poslije svete mise, muški dio župljana se zadržao na časici razgovora, te razgovarali o predstojećem Velikom tjednu, I ovoga puta ovo druženje ovjekovječili i fotografijom.

Darko Peka