MISA VEČERE GOSPODNJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

19. travanj 2019.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Na Veliki Četvrtak, 18. travnja 2019. godine, u katedralnoj crkvi svetog Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici, svečano je proslavljena Misa Večere Gospodnje.

Misu Večere Gospodnje predslavio je prelat i srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović, u suslavlju s vlč. Ivicom Zrnom, župnikom župe sveta Ana u Laćarku.

U pobožnom i svetom raspoloženju vjernici su slavili ustanovu Presvete Euharistije i svećeničkog reda, te se obredom pranja nogu prisjetili Isusove zapovijedi ljubavi Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio, te primjera poniznosti koji nam je dao sam Krist Gospodin.

U prigodnoj homiliji, župnik Španović, podsjetio je okupljene vjernike kako smo i danas svi potrebni bratske ljubavi koja se pokazuje prije svega djelom, a ne samo izrečenom riječju, a u svemu nam Krist može biti savršeni primjer, jer kršćanin je pozvan da u svakom trenutku svoga života ide za Kristom, bilo to lako ili teško.

Spomen Isusove posljednje večere s apostolima obilježen je i obredom pranja nogu u kojem su sudjelovali mladići, župljani župe svetog Dimitrija.

Liturgijsko slavlje uzveličao je pobožnim i kvalitetnim pjevanjem župni i katedralni zbor župe svetog Dimitrija, pod ravnanjem katedralne orguljašice sestre Cecilije Tomkić.

Poslije svete mise Presveti oltarski sakrament prenešen je na pokrajnji oltar. Nakon prenosa Presvetog uslijedila je Getsemanska ura. Klanjajući se i razmišljajući, kroz molitvu i pjesmu, o Euharistijskom otajstvu, nazočni vjernici probdjeli su sat vremena s Gospodinom sjećajući se Isusovog pitanja upućenog apostolima, a danas i nama: Zar niste mogli jedan sat probdjeti sa mnom? Ovim molitvenim činom izrečen je jasan vjernički stav i želja ostati s Isusom u Maslinskom vrtu.

                                                                                                                                    Ivica Zrno