MISA POSVETE ULJA I SUSRET SVEĆENIKA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

18. travanj 2017.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Na Veliki četvrtak, 13. travnja 2017. godine, slavljena je misa posvete i blagoslova ulja Srijemske biskupije u katedrali Svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici. Euharistijsko slavlje je predvodio mons. Đuro Gašparović, biskup u koncelebraciji sa svećenicima Srijemske biskupije i grkokatoličkim svećenicima u Srijemu.

 „Uskliknili smo na ovaj današnji dan, ovoga Velikoga četvrtka prije podne Kristu velikom svećeniku, i tako smo započeli ovo radosno slavlje, slavlje našega svećeništva, kako ministerijalnoga nas svećenika, tako i kraljevskoga svećenstva Kristovih vjernika laika. Želimo zahvaliti Velikom svećeniku Isusu Kristu, prvo što nas je pozvao, a onda što nas je vodio i što nas je poslao na tako reći naša radna mjesta. I mi smo rado prihvatili njegov poziv i radosno prihvatili njegovo poslanje. Draga braćo svećenici, čestitam vam ovaj dan. Zahvaljujem Bogu za vas i zahvaljujem vama na svemu što činite u vašem pastoralnom u župičkom radu“, Rekao je biskup Gašparović na početku ovoga Euharistijsko slavlje.

U prigodnoj homiliji za današnji dan biskup je rekao: „Predraga braćo i sestre, slavimo Veliki četvrtak. Upriličavamo spomen našega svećeničkog ređenja i svečanih obećanja na taj svečani dan, iako smo gotovo svi zaređeni na svetkovinu Svetih Petra i Pavla. Mi svi zajedno pokazujemo svoju vjerodostojnost i kao kršćanski vjernici i kao pripadnici svoga naroda. Kao pojedinci poslati smo od Kristove Crkve, od Gospodina, da vjerodostojno služimo u njegovom vinogradu. Mi osobno nismo gospodari naše povijesti, nego prihvaćamo više ili manje svjesno i odgovorno vrijeme, časove i događaje koji nam dolaze u susret. Kao članovi Kristove Crkve, zaduženi smo za vjeru Crkve i u ime Isusa Krista mi propovijedamo drugima. No,  i sami se trebamo i moramo pitati, i to iskreno i radikalno, a i drugi nas to pitaju, u kakvoj vjeri mi sada živimo?! Nama je poznato, draga braćo i sestre, kako se cijela Crkva kao djelo Kristovo, danas osjeća od Krista poslanom i slijedom toga svaki njezin član, kao dio kraljevskoga svećenstva, da nastavlja Kristovo poslanje u snazi Duha Svetoga. A to mi činimo, kako svećenici, tako isto i vjernici laici, ili kako ih nazivamo kraljevstvo svećenstvo. Tako je i svatko od nas dodatno pozvan da bude dio toga svečeništva kao udjela prema sveopćem poslanu prema svim narodima i u svim vremenima. Zato smo i prihvatili i krštenje i druge sakramente da idemo naprijed, da propovijedamo, da svjedočimo svojim životom, svoju vjeru i svoj pravi kršćanski život. Svaki koji se osjeća pozvan od Krista Spasitelja da bude suradnik u njegovoj njivi spasenja sličan je proroku Jeremiji. Njegov život, i njegovo poslanje je zapravo odgovor na pitanje svakoga čovjeka. Odakle sam ja?! U svako, pa i ovo naše vrijeme, u našem životnom ambijentu Bog u Crkvi Kristovoj poziva pojedince i zadužuje ih da idu svima onima kojima su poslani i da govore što Bog želi od svakoga. Ako to budete činili bit će Vam zagarantirana budućnost.“

Nakon homilije svećenici su obnovili svoja svećenička obećanja.
Biskup Gašparović je za vrijeme svete mise posvetio i blagoslovio krizmeno, bolesničko i katekumensko ulje i predao ih svećenicima da ponesu u župe.

Liturgijsko slavlje animirao je katedralni i župni zbor „Sveta Cecilija“, pod vodstvom sestre Cecilije Tomkić.

Nakon svete mise svećenici su nastavili svećeničko zajedništvo u župnoj dvorani gdje je biskup govorio o svećeništvu kao pozivu i poslanju.

Darko Peka