MISA PONOĆKA I BOŽIĆ U ŽUPAMA NOVI BANOVCI I INĐIJA

09. siječanj 2018.

NOVI BANOVCI - INĐIJA (TU) - Rođenje Isusovo kroz došašće pripravljano i iščekivano, radosno je proslavljeno najprije u župi Rođenje Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima u 22h a potom i u župi Sveti Petar u Inđiji u ponoć. Mise ponoćke kao i u većini naših župa posjećene većim brojem vjernika i posjetitelja bile su započete tradicionalnih Božićnim pjesmama. U župi Novi Banovci običajno početak proslave započinje dolaskom betlemaša i njihovim proglasom Radosne vijesti o Isusovu rođenju.   

            Kao i svake godine prisutne s početkom mise župnik pozdravi i uvede u istinsku proslavu blagdana, približavajući Božju Riječ koja je progovorila čovjeku u Rođenju Njegova Sina.

            Svake godine ovim blagdanom dom Božji je ispunjen ljudima, onima koji vjeruju i onima koji se žele priključiti toj proslavi osjećajući da po njoj se njihovoj ljudskosti nešto posebno naviješta.

            Božja nam riječ govori da se rađa otkupitelj. Ako se rađa otkupitelj, to znači da ono što treba otkupiti imat će svoju cijenu. Gdje god se danas okrenemo sve ima svoju cijenu. Nažalost čovjek je započeo i podcjenjivati i obezvređivati stvarnost oko sebe, čovjeka pored pa i samog sebe. Naše živote i njihove najvrednije trenutka dozvoljavamo drugima staviti na procjenu. Sve se stavlja na društvene mreže i tražimo od drugih njihovim lajkovima da kažu koliko moji trenuci života vrijede. Koliko sam ja vrijedan. Radnik je obezvrijeđen, jer nitko nema snage boriti se za dostojanstvo. Procjenjujemo čovjeka po onome što ima a ne po onome što on jeste u sebi. Djeca nam imaju cjenu na sličan način.

            Dozvolili smo sve da nam ima cjenu, tijelo, duša, vjera, obitelj...sve je na prodaju. Dostojanstvo je već davno prodato, ono se čak i bez promišljanja daje, samo da budem uz okolinu koju baš briga možeš li nositi rane koje ti se tad načine.

            I stalno želimo živjeti u tom svijetu, procjenjeni, prodani...a danas Bog izgovara koliko za njega mi vrijedimo. Neprocjenjivi smo i sa razlogom naše se rođenje dogodilo. Biti na ovome svijetu. A da bi  nas otkupio od svakog našeg besmisla i izgubljenosti, rađa se i daje otkupninu za nas...njegov vlastiti život. Ako ikad želimo razmišljati ima li tko da čovjeka vrednuje, osvrnite se na Boga kojega tako često odbacujemo kao ludost. On daje svoj život za nas. Toliko mu značimo. I ne traži nikakvu masku našeg života, već ono što već jesmo, njegova djeca.“ u svojoj homiliji istakao je vlč. Milekić.

            Na koncu misa župnik je uputio čestitku vjernicima i poželio blagoslovljen Božić. Prema već redovitom običaju nakon mise u Banovcima je upriličen vatromet i čast. I čestitanje jedni drugima u župnom dvorištu obje župe. Mise na sam dan Božića su proslavljene prema redovitom rasporedu  u istoj radosti koju donosi Isusovo Rođenje.  

   Dušan Milekić