MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SIMPOZIJ PRIGODOM 300. OBLJETNICE SVETIŠTA GOSPE TEKIJSKE

11. svibanj 2016.

PETROVARADIN (TU) - Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Svetište Gospe Tekijske u Srijemskoj biskupija organiziraju Međunarodni znanstveni simpozij prigodom 300. obljetnice svetišta Gospe Tekijske. Simpozij će se održati 20. i 21. svibnja 2016. u svečanom salonu Oficirskog paviljona (Petrovaradinska tvrđava 2) u Petrovaradinu.

Prvoga dana, u petak, 20. svibnja otvorenje znanstvenog simpozija predviđeno je u 9 sati kada će biti upućeni prigodni pozdravni govori. Prvo, uvodno predavanje od 9:15 održat će prof. dr. Salvatore M. Perrella (Rim) na temu Mariologija danas. Od 9:50 uslijedit će predavanje prof. dr. Ivana Dugandžića (Međugorje) na temu Blažena Djevica Marija u Novome zavjetu, s posebnim osvrtom na Ivanovo Evanđelje i knjigu Otkrivenja. Doc. dr. Drago Tukara (Đakovo) predavanje o Marijinu djevičanstvu u crkvenih otaca održat će od 10:10 sati, a potom će uslijediti rasprava i stanka.

Predavanja će biti nastavljena u 11:20 kada će izv. prof. dr. Ivica Raguž (Đakovo) izlagati na temu Blažena Djevica Marija Bogorodica – teološki pogled. U 11:40 doc. dr. Boris Vulić (Đakovo) govorit će o Teološkim porukama Marijina uznesenja na nebo, a od  12 sati prof. dr. Mladen Parlov (Split) izlagat će na temu Crkva i Bezgrješna: aktualnost dogme o Bezgrješnom začeću. Moderator će biti dr. Zdenko Ilić.

Poslijepodnevni dio programa moderirat će mr. Hrvoje Kalem. Predavanja će započeti u 15 sati, kada će izv. prof. dr. Predrag Dragutinović (Beograd) govoriti na temu Blažena Djevica Marija u pravoslavlju: sjaj Crkve i ikona ljudske ljepote. Od 15:20 doc. dr. Lidija Matošević (Zagreb) izlagat će na temu Karl Barth o Mariji, a od 15:40 doc. dr. Davor Vuković (Đakovo) pojasnit će Fenomenologiju hodočašća i marijanskih svetišta.

Nakon rasprave i stanke predavanja će se nastaviti u 17.10 kada će prof. dr. Marina Vicelja-Matijašić (Rijeka) govoriti o Ikoničnosti Gospe Tekijske u svjetlu slike Salus populi romani. Od 17:30 izv. prof. dr. Milica Lukić (Osijek) izlagat će na temu Gospa Tekijska u literaturi, a od 17:50 prof. dr. Hrvojka Mihanović-Salopek (Zagreb) govorit će o Marijanskim pjesmama u molitveniku i pjesmarici Ružica zlamenita Ilije Okrugića Srijemca. Prvi dan završit će plenarnom raspravom te misnim slavljem koje će započeti u 19 sati.

Drugi dan simpozija, 21. svibnja započet će misnim slavljem u 7:30 sati. Program će moderirati doc. dr. Darija Damjanović Barišić, a početak je predviđen u 9 sati. Prvo izlaganje u 9:10 imat će mr. Tadija Crnjak (Đakovo) na temu Crkvene i političke prilike u Srijemskoj biskupiji u drugoj polovici 18. st. Od 9:30 dr. Robert Skenderović, viši znanstveni suradnik (Slavonski Brod) izlagat će na temu Bitka kod Tekija – odlučujući poraz Osmanlija u Podunavlju. U 9:50 izv. prof. dr. Dragan Damjanović (Zagreb) govorit će o Arhitekturi crkve Snježne Gospe na Tekijama, a od 10:10 prof. dr. Emanuel Hoško (Trsat) govorit će o Visokoj teološkoj školi u Petrovaradinu u 18.st.

Nakon rasprave i stanke, drugi niz predavanja započet će u 11:10 kada će prof. dr. Mijo Korade (Zagreb) govoriti o Tekijama u vrijeme isusovaca. U 11:30 mr. Dominik Deman (Subotica) izlagat će na temu Ilija Okrugić – upravitelj svetišta na Tekijama i povjesničar Srijema. U 11:50 Ivana Andrić Penava, dipl. pov. (Zagreb) predstavit će Štovanje Breunerova brijestasa slikom sedam žalosti Blažene Djevice Marije, a u 12:10 Ankica Landeka, dipl. theol. i dipl. knj. (Đakovo) govorit će na temu Ex librisi petrovaradinske knjižnice. Simpozij će završiti plenarnom raspravom.