MEĐUNARODNA BISKUPSKA KONFERENCIJA SVETOG ĆIRILA I METODA U POHODU “AD LIMINA”

06. veljača 2017.

PETROVARADIN (TU) - Od ponedjeljka 30. siječnja do 4. veljače 2017. godine nadbiskupi i  biskupi Međunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metoda pohodili su Rim i Vatikan povodom posjeta “Ad limina apostolorum”. Nadbiskupi i biskupi su se prvi dan susreli s Papom Franjom. Na susretu i razgovoru su bili crkveni vjerodostojnici Mađunarodne biskupske konferencije Svetog Ćirila i Metoda iz Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. Članove biskupske konference je predvodio predsjednik mons. Ladislav Nemet, zrenjaninski biskup, mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup metropolit, mons. János Pénzes, subotički biskup, mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, mons. Đura Džudžar, apostolski egzarh za vjernike bizantskog obreda u Srbiji, mons. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski (Crna Gora), mons. Ilija Janjić, kotorski biskup (Crna Gora), mons. Dodë Gjergji, apostolski administrator prizrenski (Kosovo), mons. Kiro Stojanov, skopski biskup (Makedonija) i apostolski egzarh za grkokatolike u Makedoniji.

Pohod biskupa biskupske konferencije neke države papi naziva se »Ad limina apostolorum«. Latinski naziv »ad limina apostolorum« znači pohod »na apostolske pragove«, tj. na grobove apostola Petra i Pavla. Običaj da svaki dijecezanski biskup u Katoličkoj Crkvi pohodi svake pete godine rimske bazilike, da pođe na pragove, tj. grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla, uveo je papa Siksto V.

Običaj je bio da biskup tada podnese i pismeni i usmeni izvještaj Svetome Ocu i njegovim suradnicima u Rimu, pročelnicima pojedinih kongregacija i drugim uredima Svete Stolice. Sve je to propisano crkvenim zakonikom, u kanonima 399. i 400.

Svaki biskup ima i osobni susret sa Svetim Ocem koji traje oko petnaest minuta i tada biskup može s njim govoriti o stanju svoje biskupije, o pastoralnom i liturgijskom životu, o sakramentalnom životu, pohađanju svetih misa, vjeronauka, o mladima koje Crkva okuplja, o broju svećenika, redovnika i redovnica, o broju vjernika, o broju duhovnih zvanja i katoličkih ustanova na području njegove biskupije i njihovu stanju i problemima.

Na tim susretima s vatikanskim službenicima u uredima Rimske kurije povećava se i produbljuje koristan dijalog između biskupa i Svete Stolice, razmjenjuju se obavijesti, ali i daju savjeti i prikladni prijedlozi za veću dobrobit i napredak Crkava kao i za očuvanje zajedničke stege u Crkvi.

Zato su takvi pohodi znak i posebni trenutak zajedništva, jer na njima se susreću dvije osobe, biskup partikularne Crkve i rimski biskup, Petrov nasljednik, svatko sa svojom odgovornošću – za isti cilj – dobro vjernika i čitave Kristove Crkve. To je ujedno i jedna zajednička obnova svih biskupa jedne države i mjesne Crkve u kojoj biskupi na poseban način mole za povjereno im stado svaki u svojoj biskupiji.