KRIZMA U PETROVARADINU

27. lipanj 2014.

PETROVARADIN (TU)  – u nedjelju 22. lipnja ove godine, u Petrovaradinskoj župi i crkvi svetog Jurja, z bio se događaj koji ne pamte ni najstariji vjernici svih triju petrovaradinskih župa. Kako reče župnik ove i ujedno župnik župe sveti Rok, vlč. Marko Loš, pozdravljajući Srijemskog biskupa Đuru Gašparovića, podjelu svete krizme u ovoj župi,  ne pamti nitko od onih s kojima je razgovarao, pripremajući se za ovaj događaj. Tako je sada na neki način oživjela „slava“ Petrovaradina ali i utrla mlade korake u novu budućnost.
Pod svetom misom u 10:00 biskup Đuro krizmao je 12 krizmenika iz sve tri petrovaradinske župe. 6 krizmenika bilo je iz župe sv. Rok i 6 iz župe Uzvišenje svetog Križa. U koncelebraciji i obredima krizme sudjelovali su i župnik župe Uzvišenja svetog Križa Stjepan Barišić i trajni đakon Jozef Deman. Na početku mise biskupa je pozdravila i darivala cvijećem krizmanica Kristina Štimac. Dvoje roditelja naših krizmenika, Irena i Slavica čitala su prigodna čitanja, a ista Kristina predmolila je molitvu vjernika. U prigodnoj propovijedi, biskup je naglasio važnost Duha Svetoga u našem životu. Osvrnuo se osobito na dar jakosti, pozivajući i krizmanike ali i sve da ostanu vjerni Crkvi, da žive kršćanski i iskoriste darove kojima nas je sve Bog obdario. Naglasio je i zrelost krizmanika koji sada kao odrasle osobe imaju mogućnost svoje živote, ali i život Crkve i društva uzeti u svoje ruke i kroz osobnu zauzetost utjecati na događanja oko sebe.

Pjevači petrovaradinskih župa, uz orguljaša Petra Pifata, uzveličali su ovo slavlje. Zajedničko slikanje i podjela prigodnih uspomena uveli su u završetak slavlja, koje su krizmanici sa kumovina nastavili u svojim kućama. Dodajmo još i da je, nedjelju dana ranije, u ime biskupa Đure, prigodni susret sa krizmanicima, roditeljima i kumovima te župnicima imao petrovaradinski dekan preč. Tomislav Kovačić. Našim krizmanicima poželimo hrabrost i ustrajnost u kršćanskom životu, te zalaganje na dobro svih u drevnom Petrovaradinu.

                                                                                                                                                                                                                                Petar Pifat