KONCERT MARIJANSKIH PJESAMA U SVETIŠTU GOSPE SNJEŽNE NA TEKIJAMA

10. svibanj 2011.

 

prva.jpgSrijemska biskupija i njezino svetište Gospe snježne na Tekijama, u Petrovaradinu, priredili su u subotu 07.05.2011. Koncert marijanskih pjesama, pod nazivom: „Zdravo Majko tekijska, zdravo Slavo srijemska!“ prva.jpg     

      Srijemska biskupija i njezino svetište Gospe snježne na Tekijama, u Petrovaradinu, priredilo je u subotu 07.05.2011. Koncert marijanskih pjesama, pod nazivom: „Zdravo Majko tekijska, zdravo Slavo srijemska!“ Želeći obilježiti 130. obljetnicu posvete crkve svetišta, povezati biskupiju sa susjedima i pokazati raznolikost pjesama na koncert je pozvano šest zborova.

      Uz prigodne pozive i plakate, crkvu svetišta posebno je krasio, i putnike namjernike pozivao, veliki pano sa obavijestima o samom koncertu.

      Prije same svečanosti, svetu Misu sa svojim svećenicima slavio je srijemski biskup Đuro Gašparović, uz prisustvo svih sudionika. Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor župe Presvetog Trojstva iz Sr. Karlovaca. Već sam njihov nastup najavio je posebnost ovoga događaja.  

      Kao prvi sudionik, nastupio je domaći vokalno instrumentalni sastav „Tekije“ sa svojih 6 članova, otpjevavši tri, mnogima poznate, pjesme posvećene Gospi tekijskoj.

      Ženska pjevačka grupa kulturno-umjetničkog društva „Bodrog“, župe Sv. Petra i Pavla iz Bačkog Monoštora, u svojim prikladnim odorama predstavila se starim pjesmama posvećenim Fatimskoj gospi koju na poseban način štuju kao svoju zaštitnicu.  

                                                          druga.jpg

      Veliki pljesak izazvao je udruženi nastup dječjeg zbora župa Srca Isusova iz Šida i Sv. Katarine iz Sota. Svojom jednostavnošću i spontanošću, glasovnim mogućnostima, pjevajući pjesme svoga uzrasta, dirnuli su i srca starijih, naučenih na pjesme svoga vremena.  

      Želeći da se bolje međusobno upoznamo, sudjelovao je i mješoviti zbor pravoslavne crkve Sv. Petra i Pavla iz Petrovaradina „Sv. Roman Slatkopojac.“ Svečano odjeveni, pjevajući na rusko-slavenskom jeziku, izazvali su dostojnu pažnju.  

      Zbor mladih župe Preslavnoga imena Marijina iz Osijeka povezan je sa Tekijskim svetištem i po svojoj istoimenoj filijalnoj crkvi Gospe snježne, pa je i to bio razlog njihova dolaska. Većinom, nama nepoznatih pjesama, pokazali su svoje glasovne mogućnosti. Mnogi od njih prvi su puta u našem svetištu i bila je to prilika razgledati znamenitosti Petrovaradina i Novog Sada.

                                                          treca.jpg  

      Prigodnim zahvalama i darovima poslije koncerta, pridružio se i biskup Đuro. Poželjelo se, a i on sam je to podržao, da koncert postane tradicionalan, da ima svoje sponzore i da svake godine sudjeluju drugi izvođači. Neki su već predloženi.  

      Prigodno druženje nastavljeno je do kasno u prostorijama doma svetišta.

 

Stjepan Barišić