KATEHETSKA NEDJELJA I DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE LJUDSKOGA RADA

28. listopad 2019.

ČEREVIĆ / BEOČIN / SRIJEMSKA KAMENICA (TU) - Na tridesetu nedjelju kroz godinu 27. listopada 2019. godine  župe Sveti Josip u Čereviću, Sveta Barbara u Beočinu i Našašće svetoga Križa u Srijemskoj Kamenici, proslavile su katehetsku nedjelju i dan kruha i zahvalnosti za plodove ljudskoga rada. Na svetim misama koje je predvodio župnik vlč. Zdravko Čabrajac, djeca i mladi su na početku misnoga slavlja zatražili pred okupljenom zajednicom blagoslov za nedavno započete školsku i akademsku godinu.
Vlč. Čabrajac je u prigodnim homilijama koje su tematski bile povezane s čitanjima od tridesete nedjelje kroz godinu,
koja govore o Gospodinu kao sucu, poručio okupljenim vjernicima da postoje trenutci kada bismo Bogu rekli koliko smo dobri ili koliko smo dobra učinili, da grijehe činimo po našim mjerilima, te gledamo druge i komentiramo njihov moralni i duhovni život na taj način budimo u sebi farizeja iz prispodobe današnjeg evanđelja. Zatim je u nastavku homilije poručio da se ne treba uspoređivati jer svatko ima svrhu u ovome svijetu, te da smo s razlogom stvoreni drugačiji i da je život koji nam je darovan putovanje, a ne natjecanje. Uz poticanje djece i mladih na vjersku i svaku drugu pouku župnik je u nastavku svojih homilija poručio da moliti Boga znači osloboditi se idola i ući u Božje otajstvo, onako kako nam ga je Sin objavio i usrdno se moliti rječima „Bože, smiluj se meni grešniku!“ jer nitko od nas nije u potpunosti samo farizej ili samo carinik, potpuni svetac ili izgubljeni grešnik. Zatim je poručio da svaka molitva treba dolaziti iz srca, jer se onda tek vidi kakvo je srce i vjera osobe koja moli.

Liturgijsko pjevanje u svim župama bilo je popraćeno skladnim pučkim pjevnjem župnih zborova i okupljene zajednice.

U svakoj od pojedinih župa predstavnici svih uzrasta su u prigodnoj prikaznoj procesiji donijeli darove koji predstavljaju znanje i obrazovanje u vjeri kao što su Biblija, Katekizam za mlade – Youcat i Vjeronaučni udžbenici, te plodove zemlje i rada ruku čovječjih, zemlju, kruh i vino koji su bili popraćeni prigodnim mislima o njihovom značenju. Nakon svih euharistijskih slavlja uslijedilo je druženje u župskim prostorijama.

Davor Kormanjoš