HRVATSKA MLADEŽ U ZEMUNU

27. listopad 2013.

      ZEMUN (TU) - Društvo hrvatske mladeži, koje postoji u Zemunu od 2007. godine, broji oko 50-ak članova koji djeluju u organiziranju raznih manifestacija po dramskoj, glazbenoj i sportskoj sekciji, kao i u pastoralnim aktivnostima u župi.

     U okviru hrvatske zajednice u Zemunu mladi se okupljaju u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije, kao i u Društvu hrvatske mladeži Zemuna, koje djeluje u okviru župe i čije se aktivnosti svakodnevno prožimaju.

     Naime, udruga je osnovana 2007. godine s ciljem razvijanja i njegovanja kulturne tradicije i običaja Hrvata kroz druženje, informiranje i edukaciju, kako bi se na taj način sačuvao i učvrstio nacionalni identitet Hrvata u ovom dijelu Srijema. Društvo okuplja mlade Hrvate iz Zemuna i okolnih mjesta, ali se može pohvaliti i time da su njihovi članovi i pripadnici drugih nacija, i da su to najčešće svi mladi katolici koji dolaze u crkvu bez obzira koje su nacionalnosti.

     Oko 50-ak članova koje broji društvo djeluje u organiziranju raznih manifestacija po dramskoj, glazbenoj i sportskoj sekciji kao i u pastoralnim aktivnostima u župi.

Manifestacije, proslave i druženja

     Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske, godišnjica osnutka Društva, nogometni turnir, Velika Gospa, blagdan svetog Josipa, Božić, Uskrs, blagdan svetog Nikole, dani su kada mladi katolici i članovi hrvatske zajednice Zemuna pokazuju kreativnost u organiziranju manifestacija, proslava i druženja.

     Kako je mladež iz Zemuna veoma druželjubiva, veseli se svakom susretu koji se događa u okviru Srijemske biskupije, a i izvan nje. Redovito odlaze na susrete mladih, na razne zabave i koncerte koje organiziraju hrvatske udruge iz drugih mjesta. Ukratko, gdje su mladi iz drugih župa tu su i oni, uvijek nasmijani i spremni za novo poznanstvo i druženje.

Dramska i glazbena sekcija

     Dramska sekcija je do sada uradila veliki broj predstava koje je izvodila u raznim prigodama. Neke od predstava koje su imale zapažen uspjeh bile su: „Ero s' onoga svijeta“, „Tonin Isus“, „Ne brani svom djetetu da se posveti Bogu“, „Predstava Hamleta u župi kod Joze velečasnog“, „Intervju s pastirima“. Osim dramske tu je i glazbena sekcija koja se bavi izvođenjem crkvene i zabavne glazbe. Najčešće nastupa na župnim proslavama i na misi za blagoslov učenika i studenata, kao i na proslavama koje organizira Društvo. Glazbena je sekcija imala nastup i na manifestaciji hrvatskih srijemskih udruga „Srijemci Srijemu“ u Srijemskoj Mitrovici, gdje su nastupali s pjesmom „Pričaj mi sveti Josipe“.

Sportska sekcija

     Sportska sekcija redovito je sudionik na nogometnim turnirima koje organiziraju hrvatske udruge. Posljednjih pet godina organiziraju njihov nogometni turnir povodom obilježavanja godišnjice Društva. Ovogodišnji turnir, šesti po redu, bit će održan sredinom studenoga 2013. godine.

Aktivni u župi

     Svake nedjelje mladi su na svetim misama gdje pomažu župniku u službi čitanja i ministriranja. Osim na svetim misama, oni su veoma aktivni u župnim događanjima gdje svom župniku preč. Jozi Duspari čine veliku podršku. Kako su oni njemu velika podrška, i on njima predstavlja veliki oslonac u prakticiranju svoje vjere i životu općenito. Što kroz vjeronauk za mlade koji se redovito održava, što kroz razgovore i druženja, uvijek se trudi pomoći i dati savjet.

     Svake nedjelje na misu dođe oko tridesetak mladih od kojih neki ministriraju, neki pjevaju u crkvenom zboru, neki sviraju, dok ostali svojim sudjelovanjem uveličavaju misu. Kad god im se ukaže prilika, i na svaki veći blagdan, mladi iz crkve se okupe i prirede neki koncert ili predstavu. Poslije mise mladi se okupljaju u prostorijama Društva hrvatske mladeži koje se nalazi u župnim prostorijama.

     Ovom prigodom članovi Društva pozivaju sve mlade koji dolaze u Zemun na daljnje školovanje, ili iz bilo kog drugog razloga posjećuju njihov grad, da slobodno dođu na misu nedjeljom u 10 sati i da nakon nje ostanu kod njih u župi na druženju kako bi se još bolje upoznali s njima i učvrstili svoje prijateljske veze.

                                                                                    Ana Dujić

 

Ana Dujić