HODOČASNIČKO SLAVLJE NA “VELIKE TEKIJE” U PETROVARADINU

04. rujan 2011.

                           

                                             PETROVARADIN, 5. kolovoza 2011. - Tradicionalno hodočašće na „Velike Velike_Tekije_5.8.2011._foto1Tekije“ u svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu proslavljeno je i ove godine na blagdan Snježne Gospe 5. kolovoza.  Slavlje je započelo u popodnevnim satima 4. kolovoza dolaskom na tisuće vjernika hodočasnika iz svih župa Srijemske biskupije, kao i iz Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Zrenjaninske biskupije, Apostolskog egzarhata za vjernike bizantskog obreda u Srbiji i Crnoj Gori te iz Hrvatske i drugih zemalja. Hodočasnici su pristupali sakramentu ispovjedi na hrvatskom, mađarskom i staroslavenskom jeziku.

  

      PETROVARADIN, 5. kolovoza 2011. - Tradicionalno hodočašće na „Velike Tekije“ u svetište Gospe Tekijske u Petrovaradinu proslavljeno je i ove godine na blagdan Snježne Gospe 5. kolovoza.  Slavlje je započelo u popodnevnim satima 4. kolovoza dolaskom na tisuće vjernika hodočasnika iz svih župa Srijemske biskupije, kao i iz Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Zrenjaninske biskupije, Apostolskog egzarhata za vjernike bizantskog obreda u Srbiji i Crnoj Gori te iz Hrvatske i drugih zemalja. Hodočasnici su pristupali sakramentu ispovjedi na hrvatskom, mađarskom i staroslavenskom jeziku.

Velike_Tekije_4.8.2011._foto9

      Večernju pontifikalnu misu, uz sudjelovanje nekoliko tisuća vjernika, predvodio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u zajedništvu sa svim svećenicima biskupije, iz susjednih biskupija i iz Republike Hrvatske. Sudionike slavlja je pozdravio upravitelj Svetišta vlč. Stjepan Barišić, župnik u župi Uzvišenja svetog Križa u Petrovaradinu, naglasivši da se nalazimo na svetom mjestu gdje smo došli moliti, pjevati, obilaziti zavjet, ispovjediti se i zahvaliti Gospi Tekijskoj na pomoći i zagovoru. Biskup je u pozdravu i uvodu naglasio da tekijska crkva slavi ove godine 130 godina od posvete. Kroz taj dugi niz godina vjernici su hodočastili Gospi Tekijskoj, zahvaljivali joj za zagovor kod njezina sina Isusa Krista i molili za pomoć. “I mi smo večeras pozvani, rekao je predvoditelj, da zahvalimo Nebeskoj Majci za sva dobročinstva i da iznesemo naše potrebe i želje.”

Velike_Tekije_4.8.2011._foto12

      Prigodnu homiliju održao je preč. Božidar Lusavec, župnik u Beški i Maradiku, naglasivši na početku da je kroz dvadeset godina svake godine do danas hodočastio na Tekije, te je istakao da je u ovo predvečerje Gospe Snježne – Gospe Tekijske i “Velikih Tekija” zaželio podijeliti razmišljanje sa svim sudionicima slavlja. Navodeći razloge svojega hodočašća Lusavec je rekao da je došao zahvaliti Bogu i Mariji što su ga čuvali i pratili kroz život. “Vjerujem da ste i vi, nastavio je, bez obzira iz koje ste župe ili biskupije došli: Srijemske, Subotičke, Zrenjaninske, Apostolskog egzarhata, bez obzira kojem narodu i vjeri pripadali: katolici, pravoslavci, Hrvati, Mađari, Ukrajinci, Slovaci, Nijemci, Romi, Srbi... želite isto: zahvaliti Bogu i Mariji, skrušeno se ispovjediti i obratiti, zajedno slaviti, te zatražiti pomoć o zaštitu za budućnost. Stoga Gospo od Tekije, čuj naš glas ... moli, moli se za nas.” U nastavku homilije iznio je kratko povijesne podatke i nihovo značenje te važnost početka i nastavka slavljenja Gospe Tekijske. “Smatram, rekao je Lusavec, da je ovo svetište Gospe Tekijske samo znak narodima i pojedincima koji ovdje hodočaste, koji se ovdje mole, koji ovuda putuju na i s posla, idu na izlete ili s nekim drugim ciljem. Stoga ‘čovječe stani, ne idi malen ispod zvjezda. Ti si Božje stvorenje a oni drugi su ti braća. Nijedna ideja i ideologija, nijedna vjera, partija i cilj nisu dobri ako je kraj tebe u opasnosti tvoj brat’.  Zatim je propovjednik govorio o zavjetu, pokori i obraćenju: “Prvi korak na putu obraćenja je unutarnja promjene života u vjeri, korak susreta s Bogom da bismo dobili oproštenje. Krist je rekao: ‘Oprošteni su ti grijesi, ustani i hodi.’ Krist nas želi osloboditi da hodimo bez straha jer Isus sada i uvijek računa na nas malobrojne, pritisnute najrazličitijim nevoljama. Zato nam daje Mariju za majku  i zagovornicu, pomoćnicu kršćana, koja nikom nije odmogla ili učinila zla, već svjetli kao putokaz i najdivnije Božje stvorenje... Poziva nas da budemo svjetlo svijeta.“ Na koncu homilije Lusavec je poručio: „Marija želi svojom podrškom smanjiti zlo, ublažiti bol, vratiti vjeru, nadu i ljubav. A mi ne pristajmo uz zlo već uz dobro, budimo uz kršćanske istine, a ne uz izopačene. Ne gasnimo svjetla nego svijetlimo. Ne sustajmo, ne malakšimo. Budimo hrabri. To nije lako, zato molimo: ‘Zdravo Gospo od Tekije čuj naš glas, tebi zbor naš vijence vije moli, moli se za nas’!“

Velike_Tekije_5.8.2011._foto4

      Večernje slavlje, koje je izravno prenosio Radio Marija Srbije, završilo je tradicionalnom procesijom sa svijećama i slikom Bogorodice s djetetom Isusom u naručju, koju je princ Eugen Savojski, uvjeren da je Gospinim zagovorom izvojevana pobjeda nad Turcima, u znak zahvalnosti darovao petrovaradinskoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a koju je dotada kao svetinju nosio u ratne pohode i pred njom zazivao pomoć s neba za svoju vojsku. Nakon procesije upriličeno je klanjanje pred Presvetim u crkvi.

      Na blagdan Snježne Gospe 5. kolovoza više tisuća hodočasnika iz Srijema, Bačke, Banata, Beograda i Hrvatske pohodili su ovo najznačajnije srijemsko marijansko svetište. Već u ranim jutarnjim satima slavlje je počelo pobožnošću križnog puta, misama na mađarskom, njemačkom i staroslavenskom jeziku. Pontifikalno misno slavlje na mađarskom jeziku predvodio je subotički biskup mons. Ivan Penzeš a na hrvatskom jeziku nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. Misu su suslavili srijemski biskup mons. Đuro Gašparović i mons. Penzeš, te brojni svećenici iz Srijemske biskupije, kao i iz Bačke, Banata, Beograda i Hrvatske, uz sudjelovanje nekoliko tisuća hodočasnika.

      Na početku mise biskup Gašparović je pozdravio sve sudionike: predvoditelja misnog slavlja Hočevara, biskupa Penzeša, upravitelja svetišta i suradnike, sve svećenike, redovnike i časne sestre redovnice, đakone, bogoslove i sjemeništarce iz Srijemske biskupije, Beogradske nadbiskupije, Subotičke i Zrenjaninske biskupije, Apostolskog egzarhata za vjernike bizantskog obreda u Srbiji i Crnoj Gori, te svećenike iz Republike Hrvatske, predstavnike Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Izvršnog Vijeća Autonomne pokrajine Vojvodine, Saveta Mesne zajednice „Petrovaradin“ s njihovim gostima, Zavoda za kulturu vojvošanskih Hrvata, Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, predstavnike Hrvatskog Nacionalnog vijeća, Demokratskog Saveza Hrvata Vojvodine, Hrvatskih, Mađarskih i Njemačkih kulturno prosvjetnih društava, članove pjevačkog zbora koji prati ovo misno slavlje, djecu i mlade i sve hodočasnike, te predstavnike medija posebno Radio Marije koji su prenosili misno slavlje.

Velike_Tekije_5.8.2011._foto9

      U homiliji nadbiskup Hočevar je rekao: „Blažena Djevica Marija uvijek iznenađuje. Boraveći u ovom svetištu Majke Božje Tekijske, na ovom povjesnom tlu, osjećamo njenziu prisutnost i izražavamo joj veliku zahvalnost za sve što nam je kao zagovornica učinila. Pred njezino majčinsko lice izričemo svoje prošnje i molbe i s pravom sinovskom ljubavlju očekujemo od nje majčinski zagovor jer ona nije nikoga napustila koji se njoj utekao. “Sve vas pozivam, rekao je predvoditelj, da ovo što smo ovdje u Božjoj riječi čuli provodimo u djelo. Prije svega čuli smo da mudrost sama sebe slavi, mudrost koja boravi u nama nužno propovijeda i svjedoči. Pozvani smo da i mi budemo ispunjeni mudrošću, jer Bog želi danas po nama svedočiti svoju mudrost. Zato Bog kaže Blaženoj Djevici Mariji da se nastani u njegovu narodu. Danas nam po zagovoru Nebeske Majke Bog nam poručuje da smo mi vjernici obavezni otvoriti svoja srca da u nas može ući utelovljena Božja mudrost. Marija želi boraviti u našim srcima i domovima. Sada smo mi na ovom prostoru u ovo povijesno vrijeme obavezni ispuniti našu zadaću da nijedan pripadnik Crkve, da nijedan  kršćanin ne bi bio bezbrižan, da ne bi bio bez odgovornosti,  da ne bi bio bez ljubavi. Trebamo čitavo svoje biće, svoj razum, svoje sposobnosti dati na raspolaganje velikim Božjim spasenjskim nacrtima. Neka svako bude spreman da, kao Blažena Djevica Marija, tolikom pažnjom  čuva i razmatra Božju riječ. Samo ako budemo nutarnje budni i spremni, onda ćemo čuti od Boga kojim putem trebamo krenuti. Zato je naš život jedno hodočašće u snazi Božjeg Duha. Zadaća je svakoga od nas da idemo u susret jedni drugima i sve godine našega života imaju smisla ako idemo u susret bližnjima. Pozvani smo da činimo prvi korak prema bližnjima da bismo donosili pozdrav Božjeg Spasenja. Majka Božja uvijek donosi Isusa i u njezinoj blizini uvijek se stvaraju čudesa. Ljudi opterećeni strahom i grijehom dolaze Majci Božjoj, a i mi smo zato danas ovdje, da bismo u njezinoj blizini mi i naša budućnost bili oslobođeni straha,  naših grijeha i našega beznađa, potakao je nadbiskup. ” Pitam se sada, potakao je Hočevar, zašto se u današnje vrijeme ne radujemo blizini Isusa Krista, zašto smo hladni, bez ohrabrenja i oduševljenja. Promijenimo se i donosimo jedni drugima spasenje, Isusa Krista, ne zaboravimo naše bližnje, budemo volonteri Božjeg kraljevstva, da budemo tamo gdje je najpotrebnije.”

Velike_Tekije_5.8.2011._foto3

Na koncu homilije nadbiskup je poručio: „U susret hrlimo Velikoj Gospi da ne živimo bez nade i bez smisla. Sad idemo u našu životnu budućnost, jer Blažena Djevica Marija prati svakog od nas i pruža majčinsku ruku da bismo sretno došli do cilja. Želim svima vama da biste svojim životom došli do gorja do kojeg je stigla i Marija. Neka bude veliko jedinstvo među svima koji vjeruju u Nebesku Majku i njezinog sina Isusa Krista. Neka se ostvari veliko pomirenje i zajednički život među svim narodima, jezicima i kulturama, jer upravo Marijina majčinska ljubav omogućuje osobnu svetost u Isusu Kristu i razumijevanje sa svima.“

      Na koncu mise biskup Gašparović je blagoslovio sredstva komunikacije uključivši i Radio Mariju kao početak rada predajnika u Vrdniku koji donosi program u Vrdnik, Irig, Rumu, Srijemsku Mitrovicu i okolna mjesta.
      Hodočasničko slavlje "Velikih Tekija" zaključeno je večernjom misom u Svetištu Gospe Tekijske koju je predvodio preč. Tomislav Kovačić, dekan i župnik u Srijemskoj Kamenici.

Velike_Tekije_5.8.2011._foto16

                                                                                Tomislav Mađarević

 

Tomislav Mađarević