GOSTOVANJE SURČINSKOG ZBORA U DUBOŠEVICI

24. siječanj 2018.

SURČIN (TU) - Duboševica je selo u Baranji, općtina Draž, u Osječko-baranjskoj županiji, Republika Hrvatska. Smješteno je na par kilometara od mađarske granice. Na popisu stanovništva 2011. godine, Duboševica je imala 554 stanovnika. Davnih 70-tih godina iz ovako malog mjesta u sjemenište su krenula trojica dječaka Marko Kljajić, Stipo Vinočić i Stipo Srimac. Sada je vlč Stipo župnik u Kragujevcu a prečasni Marko je župnik u Surčinu i upravitelj župe Golubinci sa Starom Pazovom. Obojica su rado vidjeni i česti gosti  u svojoj Duboševici.

 U nedjelju 21. siječnja 2018. g Duboševica je uoči blagdana sv. Vinka organizirala proslavu ovog zaštitnika vinograda i vongradara, a u goste su pozvali surčinski zbor RKT župe Presvetog Trojstva i ženski zbor iz Kozarca kod Podravskog Kloštra.

 Četiri Vinka: Benić, Matanov, Bertin i Strilković su bili slavljenici ovog dana (Duboševica inače ima 8 župljana sa ovim imenom). Jedan od njih Vinko Benić sa suprugom Slavicom bavi se vinogradarstvom i ispred svog vinograda u Škraki su sagradili kapelicu u koju je postavljen kip sv. Vinka.

 Slavlje je započelo u prekrasnoj crkvi posvećenoj Uznesenju Blažene Djevice Marije. Misu je predvodio domaći župnik Zoran Vukoja a koncelebrirali su Marko Kljajić i Stipo Vinojčić okruženi mnoštvom ministranata. Domaći zbor vodjen orguljašem Josipom Ris i surčinski zbor pod vodjstvom orguljašice Renate Gašpar su naizmjenično pjevali. Pod svetom Misom blagoslovljen je kip sv. Vinka namjenjen kapelici ispred vinograda.

 Poslije sv. Mise domaćini su organizirali procesiju do vinograda na čelu sa blagoslovljenim kipom sv. Vinka. Prijevoz je organiziran na traktorskim prikolicama. Sjedišta su bila od slame prekrivenom ćebadima što je bio poseban ugođaj. Kip sv. Vinka je postavljen u novosagradjenu kapelicu uz pjesmu sv. Vinku i prelijepu božićnu uspavanku „Djetešce mileno“ koje je izvodio surčinski zbor.

 Potom je uslijedio blagoslov vinograda. Po običaju kod prvog čokota je okačeno nekoliko pari kobasica, kulen i slanina. Stari običaj kaže da grožđe rodi dugačko kao kobasica i debelo kao kulen. Vlč. Stipo Vinojčić je blagoslovio vinograd, iza toga je surčinac Ivica Ljevar, i sam vinogradar, pročitao svoju vinogradarsku pjesmu. Potom je muški zbor otpevao splet podravskih pjesama.

 Povratak do doma kulutre opet je sve učesnike razvesilio. Sjedišta od slame su izazvala pregršt pošalica i smjeha. Domaćini su u domu kulture pripremili pravu gozbu od čobanca, graha, domaćeg vina, salčića, štrudle i drugih kolača. Učestvovalo je cijelo mjesto. U dvorani su bili izloženi suveniri sa oznakom Duboševice koje su napravile vrijedne mještanke.

 Poslije ručka veselje je započelo nastupom ženskog zbora iz Kozarca uz vodstvo duboševačkog orguljaša Josipa Risa, koji je u njihovom mjestu vjeroučitelj. Pjevale su podravske popjevke ali i suvremene melodije. Iza njih je nastupao muški glazbeni sastav „Momci sa Orešca“ iz Surčina pod vodstvom Josipa Crljena. Poseban ugođaj dao je mladi surčinac Darko Kendrić svirajući grčke melodije na buzukiju. Usledila je zabava uz domaći glazbeni sastav opet pod vodstvom Josipa Risa. Pop muzika podigla je i mlade i starije na noge.

Surčinci su u smiraj dana krenuli na dugi put do kuće zahvalni svom župniku i vlč. Stipi Vinojčiću na organiziranju ovog druženja koje je bilo uzvratno druženje, naime zbor iz Duboševice je bio lanjskog proljeća na gostovanju u Surčinu.                                                  

          Surčin, siječanj 2018.

     Katica Naglić

 

VINOGRADSKA PJESMA

Kada lozu režeš ti ukrsti pruće                               Lozu zalamaj ne daj da se širi

pa će ljeto biti za vinograd vruće.                          nek’ kroz njene redove povjetarac piri.

Okopavaj vinograd što je moguće više                Ako vidiš da se grožđe počinje da šara

Bogu se pomoli pa će biti kiše.                              odmah mu podari opreznog pudara.

 

Kada vinograd prskaš nek’ je prava doza            Ne oklijevaj kad grožđe bude zrelo

ima da prerodi baranjska loza.                              neka opet dođe tvoje društvo cijelo

Čokot lijepo vezuj, kao buket ruža                                    napravit će oni opet lijepog vina

ne dozvoli da se preko mjere pruža.                     sve u zdravlje danas svetog Vinka.

                                                                                                             Ivica Ljevar, Surčin