FESTIVAL „Hearts in harmony“ U SVETIŠTU NA TEKIJAMA

12. lipanj 2013.

Zbor_djece_s_posebnim_potrebama_1PETROVARADIN (TU)  - U ponedjeljak, 10. lipnja, u Biskupijskom svetištu na Tekijama u organizaciji udruženja građana Vera, ljubav, nada i mješovitog inkluzivnog zbora Ison iz Novog Sada, svečanim je koncertom u crkvi završen međunarodni inkluzivni festival Hearts in harmony (Srca u Harmoniji).       PETROVARADIN (TU) - U ponedjeljak, 10. lipnja, u Biskupijskom svetištu na Tekijama u organizaciji udruženja građana Vjera, ljubav, nada i mješovitog inkluzivnog zbora Ison iz Novog Sada, svečanim je koncertom u crkvi Marije Snježne na Tekijama završen međunarodni inkluzivni festival Hearts in harmony (Srca u Harmoniji).

      Riječ je o festivalu koji se treću godinu zaredom organizira u cilju promicanja društvene inkluzije marginaliziranih grupa i pojedinaca, poglavito osoba s invaliditetom i djece sa smetnjama u razvoju.

Zbor_djece_s_posebnim_potrebama_1

Koncert je bio duhovne tematike, a realiziran je uz pomoć pjevačkih zborova različitih nacionalnih manjina. Uz zborove Ukrajinskog KUD-a Kobzar, rusinskog kulturnog centra Harmonija, društva Slovenaca Kredarica, jevrejske općine Novi Sad Hašira i franjevačkog omladinskog zbora Kapistran, u programu je nastupio i mješoviti pjevački zbor Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina, interpretirajući duhovne pjesme skladatelja Ilije Okrugića Srijemca: Spomeni se i Nek ori.

zbor_HKPD_Jelacic

      Vrlo dirljiv bio je nastup djece s posebnim potrebama koja su, shodno svojim mogućnostima, izvela nekoliko skladbi na početku i na kraju koncerta. Svojim pjevanjem, pokretima i osmjesima izazvali su opće oduševljenje kod publike koja je posljednju skladbu na koncertu, inače himnu ovog udruženja, dočekala na nogama. Emotivan utisak ostavili su i na ravnatelja tekijskog svetišta, vlč. Stjepana Barišića, koji je pred kraj koncerta javno izrazio želju da pjevački zbor festivala Hearts in harmony iduće godine bude sudionikom tradicionalnog Koncerta Marijanskih pjesama u svetištu na Tekijama.

                                                                                               Petar Pifat

 

Petar Pifat