O. CYRIL PASQUIER – KROZ SRIJEMSKU BISKUPIJU PREMA JERUZALEMU

ŠID/SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Od subote, 10. travnja do ponedjeljka 12. travnja 2021., kroz Srijemsku biskupiju, točnije župe srijemskomitrovačkog dekanata prošao je hodočasnik o. Cyril Pasquier (OSB), otac benediktinac koji trenutno nalazi na hodočašću iz Plouharnela (francuska pokrajina Bretanija) prema Svetoj Zemlji i konačnoj destinaciji u Jeruzalemu. o. Cyril Pasquier je član opatije Abbaye Sainte-Anne de Kergonan koja broji 22 monaha, od toga 11 prezbitera i 70 oblata (oblati su svjetovnjaci pridruženi monaškoj zajednici).

ZAHVALA ZA ŽIVOT NAKON GODINU DANA PANDEMIJE

ŠID (TU) – Vjernici župa i filijala kojima upravlja vlč. Nikica Bošnjaković različitim su se aktivnostima u čast Božjeg Milosrđa zahvalili Bogu što ih je sačuvao u vrijeme aktualne pandemije

U SRIJEMSKOJ MITROVICI PROSLAVLJENA NEDJELJA BOŽJEG MILOSRĐA

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju 11. travnja 2021., na 2. vazmenu nedjelju, u rimokatoličkoj župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, svečanim euharistijskim slavljem u 9.30 sati, proslavljena je Nedjelja Božjeg Milosrđa. Euharistijsko slavlje je predslavio mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački. Za srijemskomitrovačku župsku zajednicu ova nedjelja je dan kada se, sada već tradicionalno, na osobit način sjećamo starih, nemoćnih i bolesnih župljana. Kako se radi o ljudima koji većinom ne mogu doći do crkve, te sudjelovati na redovitim euharistijskim slavljima, običaj je da ih se na ovaj dan doveze do crkve, kako bi bili u zajedništvu sa zajednicom vjernika. U svemu tome uvelike pomaže župski Caritas Sveta Anastazija. Stoga su se župljani i ove godine rado angažirali, te pomogli onima koji ne mogu redovito sudjelovati na euharistijskim slavljima. Kako je ova godina posebna po svim mjerama, poziv je bio upućen neka se pridruže oni koji žele i mogu, a euharistijsko slavlje i dodatni program je pokazao istinsko zajedništvo svih župljana.

SVEČANO EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA SVETKOVINU USKRSA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 4. travnja 2021. godine, u 7.00 sati, upriličen je uskrsni blagoslov jela, koji se već tradicionalno vrši na Kalvariji. Jelo je blagoslovio srijemskomitrovački župnik, mons. Eduard Španović. Iako su bili rani jutarnji sati, vjerni puk se okupio kako bi i ovim načinom zatražili blagoslov Uskrsnuloga, za sebe i svoje obitelji.

VAZMENO BDIJENJE I VELIKA SUBOTA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na Veliku Subotu, 3. travnja 2021. godine, obrede Vazmenog bdijenja, u srijemskoj prvostolnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, s početkom u 20.00 sati, predvodio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.

Dušan Milekić

E–pošta: dusan.milekic@yahoo.com

 

Župa Sveti Petar, apostol

Vojvode Stepe 3, 22320 INĐIJA

Tel.: +381(0)22 551117; +381(0)22 560512

 

Župa Rođenje Blažene Djevice Marije

Vojvođanska 16, 22304 NOVI BANOVCI

Tel./Fax: +381(0)22 341963

Filijale: Batajnica, Belegiš, Stari Banovci

 

Rođen 10. 12. 1981., u Novom Sadu, od Oca Ljubomira i majke Olge, rođene Krajcer. Ima mlađeg brata Slobodana.

Odrastao je i pohađao osnovu školu u Petrovaradinu. Završio je srednju Tehniču školu u Novom Sadu, gdje je potom upisao Višu tehničku. Nakon godinu dana je napušta zbog odluke za svećeništvom. Četvrti razred pohađa u dječačkom sjemeništu Paulinum i biskupijskoj klasičnoj gimnaziji u Subotici, gdje je maturirao 2001. godine. Upisuje filozofsko–teološki studij na Teologiji u Đakovu i stupa u Bogoslovno sjemenište. Diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu 2006. godine. Iste godine, 19. studenog, u đakovačkoj katedrali, zaređen je za đakona. Đakonski praktikum imao je u Župi Uznesenje Blažene Djevice Marije u Zemunu.

Za prezbitera je zaređen u katedrali Sv. Petra u Đakovu, 29. lipnja 2007. godine, a zaredio ga je msgr. dr. Marin Srakić, biskup đakovački ili bosanski i srijemski. Za misao vodilju za svećenički život izabrao je riječi iz Pavlove poslanice Rimljanima: Tko u nj vjeruje, neće se razočarati (Rim 10, 11). Mladu Misu slavio je u Župi Sv. Roka u Petrovaradinu, u Svetištu Gospe Snježne – Tekije, 29. srpnja 2007.

Poslije Mlade Mise imenovan je, od 19. kolovoza 2007. župnim vikarom u Župi Uznesenje Blažene Djevice Marije u Zemunu. Zbog izvanrednih prilika u Župi Presveto srce Isusovo u Šidu, imenovan je upraviteljem župe. Službu obnaša do 17. kolovoza 2008. Godine kada je razriješen službe župnog upravitelja. Od 18. kolovoza 2008. Imenovan je župnim upraviteljem Župe Rođenje Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima. 19. kolovoza 2010. razriješen je službe župnog vikara Župe Uznesenje Blažene Djevice Marije u Zemunu, a 20. kolovoza 2010. imenovan pomoćnikom u pastoralnom radu u istoj župi u Zemunu i župnikom u Župi Rođenje Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima. Danom 17. kolovoza 2013. godine razriješen je službe župnika Župe Rođenje Blažene Djevice Marije u Novim Banovcima i imenovan župnim upraviteljem u toj župi.

25. kolovoza 2013. imenovan je župnikom župe Sveti Petar, apostol u Inđiji.