DUHOVNA OBNOVA ZA SVEĆENIKE SRIJEMSKE BISKUPIJE

18. veljača 2020.

PETROVARADIN (TU) - Na prijedlog preč. Berislava Petrovića, povjerenika za trajnu izgradnju svećenika Srijemske biskupije, a u organizaciji Srijemske biskupije, organizirana je Duhovna obnova za svećenike Srijemske biksupije. Predkorizmena duhovna obnova je održana u ponedjeljak, 17. veljače 2020. godine u Petrovaradinu, Štrosmajerova 20.

Predvoditelj duhovne obnove bio je doc. dr. sc. Drago Tukara, svećenik Đakovačko–osječke nadbiskupije i ravnatelj Caritasa Đakovačko–osječke nadbiskupije.

Duhovna obnova je bila posvećena liku i djelu svetog Jeronima, koji, kako je istaknuto, i u današnjem vremenu može biti istinskim uzorom vjerniku kršćaninu i Crkvi kao Božjem narodu.

Prvi dio izlaganja bio je posvećen liku i djelu svetog Jeronima, u kojima je istaknuto:

Osobnost svetog Jeronima vidljiva je, osobito, u njegovim pismima i poslanicama. Vidljivo je da kod njega nema popustljivosti, iz čega je razumljivo mnoštvo protivnika u odnosu na sve što je činio i govorio. Sveti Jeronim seborio za pravovjerje i u tome smislu se predao Kristu – nije bilo odnosa po simpatiji i kada je u pitanju Riječ Božja nikada nikome nije laskao. Riječ Božja je jedini kriterij i na ovozemaljsku razinu nema laskanja ni popuštanja.

Njegova pisma obiluju svetopisamskim citatima. To preporuča i svim prezbiterima – besjeda neka bude začinjena riječima iz Svetog Pisma!, poruke su koje je izvukao doc. dr. sc. Tukara.

U drugome dijelu izlaganja, doc. dr. sc. Tukara, osvrnuo se na temu „Vjerovanje“.

Istaknuto je kako u današnjem razmišljanju o Crkvi postoji velika zabrinutost zbog napuštanja velikog broja „vjernika“.

Svoje pouzdanje trebamo staviti u Boga, u Njegove ruke. Prvi izazov današnjice jest da Bog ne postoji, dok je drugi da je Bog stalno s nama – prisutan. Iz toga trebamo uvidjeti da je Bog Stvoritelj svega i da je ljubitelj ljudi.

Postavlja nam se pitanje – vjerujem li da Bog postoji, vjerujem li u Isusa Krista?

Naš veliki problem je odbacivanje Tradicije. Tradicija nam govori o svjedocima vjere, a njih smo potrebni.

Ljudi danas traže svjedoke, ne puke govornike koji će samo govoriti o Bogu i Crkvi. Lijepo je čuti: Vjerujem u Boga! Traži se stav: Vjerujem u Crkvu!

Danas se možemo upitati: Što sve pripada Crkvi? I vjerojatno će svatko imati svoj odgovor. Važna je Božja rasporedba. Kroz povijet vidimo da Bog veoma dobro raspoređuje patrijsrhe, proroke, svu svoju vjerničku djecu. Tako i u današnje vrijeme raspoređuje papu, biskupe, svećenike, sav Narod Božji,… u svojoj Providnosti sve radi, poručio je doc. dr. sc. Tukara okupljenom kleru Srijemske biskupije.

Nakon izlaganja uslijedilo je kratko iznošenje iskustava.

Duhovna obnova je zaključena Anđeoskim pozdravljenjem i bratskim stolom.

Ivica Zrno