DRUGI MEĐUBISKUPIJSKI SUSRET MLADIH KATOLIKA BISKUPIJA U SRBIJI

02. listopad 2019.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - U subotu, 28. rujna 2019. godine, u sjedištu Srijemske biskupije u Srijemskoj Mitrovici, održan je drugi međubiskupijski susret mladih katolika svih katoličkih biskupija u Srbiji.

Na ovom susretu okupili su se mladi katolici iz svih katoličkih nad/biskupija koje se nalaze na teritoriju Republike Srbije, a to su Beogradska nadbiskupija, zatim biskupije Srijemska, Subotička, Zrenjaninska i Grkokatolička eparhija svetog Nikole u Ruskom Krsturu.

Susret mladih organizira se svake druge godine u drugoj biskupiji ili nadbiskupiji. Cilj organiziranja susreta je potaknuti mlade da žive međubiskupijsko zajedništvo, da se međusobno upoznaju, da se zbližuju, te da kroz susrete s drugim mladima osjete da postoje i da nisu sami na svome kršćanskom putu.

Susret je započeo u ranim prijepodnevnim satima okupljanjem mladih u župnom dvorištu župe Svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici. Središnje slavlje susreta je bilo euharistijsko slavlje u katedrali-manjoj bazilici svetog Dimitrija, đakona i mučenika. Euharistijsko slavlje je predslavio mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, uz suslavljenje mons. Đure Gašparovića, biskupa srijemskog, kao domaćina susreta i mons. Ivana Pénzesa, biskupa subotičkog, te dvadesetak svećenika iz svih nad/biskupija. Slavlju se pridružio i mons. Fermín Sosa Rodríguez, tajnik apostolske nuncijature u Beogradu.

Na početku euharistijskoga slavlje, domaći biskup, mons. Gašparović izrazio je dobrodošlicu svim gostima, svim mladima koji su svojim dolaskom učinili ovaj susret bogatijim i ljepšim.

U prigodnoj homiliji, koju je izrekao, također mons. Gašparović, istaknuto je:

U svjetlu ovoga slavlja ove svete mise i našega cjelodnevnog susreta sigurno razmišljate, dragi mladi, što se sve događa u ovom svakidašnjem svijetu. Uočavate da je taj naš suvremeni svijet, koji su nam predale prošle generacije, svijet velikih mogućnosti i obećanja, ali, u isto vrijeme, svijet velikih suprotnosti, napetosti i opasnosti.

Mladost je doba sadašnjosti i nade, dobre nade budućnosti. No unatoč lijepih nada, čitate, gledate, slušate što se to sve zbiva u ovom našem vremenu. Zanose vas možda tehnički uspjesi znanosti. Doista, tehničke su mogućnosti čudesne. Čovjek ima u rukama toliko veliku moć da može u jednom trenutku svijet i ovu našu zemlju učiniti rajom zemaljskim ili je isto tako u jednom trenutku uništiti. Nalazimo se pred teškim i mučnim pitanjem. Kako s toliko naglašenim napretkom suvremenog svijeta spojiti činjenicu da se čovjek boji čovjeka i narodi žive u strahu jedni pred drugima? A čovjeka Riječ Božja ozbiljno opominje: „Tko sije nepravdu, žanje nesreću i šiba njegova gnjeva udarit će njega samoga“ (Izr 21,8).

Drugi dio homilije, koji je pročitao predstavnik zrenjaninske biskupije, izrečen je na mađarskom jeziku.

Uz homiliju, evanđelje je čitano na hrvatskom i mađarskom jeziku, dok su molitve vjernika izrečene na hrvatskom, mađarskom, ukrajinskom i rusinskom jeziku.

Ispred Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, nazočio je gospodin Gavrilo Grban.

Pjevani dio euharistijskoga slavlja animirao je zbor mladih vis MiR iz Županje u pratnji župnika vlč. Roberta.

Nakon euharistijskoga slavlja svi okupljeni su pošli u obilazak grada Srijemske Mitrovice, gdje su imali priliku posjetiti brojna arheološka odredišta, među kojima se ističu bazilika svetog Dimitrija, kao i carska palača te grkokatolička župna crkva .

U drugom dijelu programa bio je predviđen susret s pastirima, što je bio susret s biskupima. Nakon ovog dijela nekoliko mladih katolika iz različitih biskupija iznijeli su svoje vjerničko svjedočanstvo u kojem su mladi se mogli upoznati s različitim iskustvima vjere i vjerničkog života, te u kojima je istaknuta velika pomoć redovitog vjerničkog života.

Susret je završen litanijama svetih srijemskih mučenika.

Za tehnički dio susreta, pobrinuli su se mladi župe Sveti Dinitrije, đakon i mučenik iz Srijemske Mitrovice, koji su se pokazali kao pravi domaćini.

Suncokret kao simbol

Susret mladih je ujedno bio priprema za Međunarodni euharistijski kongres koji će biti održan iduće godine u Mađarskoj.

Biskup Gašparović je posebno spomenuo da ovaj susret mladih, kao i svi biskupijski susreti, poziva na zajedništvo vjernika, posebno mladih, u svjedočenju vjere i kršćanskog života u pojedinim biskupijama i u međubiskupijskom životu. Ovaj susret mladih je ohrabrenje sudionika da se ne stidimo svoje vjere u Trojedinog Boga i da pokazujemo naše kršćansko zajedništvo svih nad/biskupija ovdje u Srbiji.

Sa simbolom suncokreta pokazali smo kako se trebamo stalno okretati ka Suncu, jer je Sunce euharistija našega života. Bez prijateljstva nitko od mladih ne može da napreduje. Kod nas u Srbiji je to utoliko važnije jer pripadamo različitim nacionalnim pa i ritualnim manjinama. Zato je nužno da se povezujemo i da se upoznajemo. Na taj način Crkva dobija unutarnju snagu, a mladi bolje upoznaju stvarnost naše Katoličke crkve u Srbiji. Važno je da mladi upoznaju i našu povijest. Jer bez poznavanja prošlosti oni ne mogu naći svoje mjesto u današnjici“, istaknuo je beogradski nadbiskup mons. Hočevar.

Tekst: Suzana Darabašić/Ivica Zrno

Foto: Davor Reves