PROSLAVA SVETKOVINE SVETOGA DIMITRIJA, ĐAKONA I MUČENIKA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Na blagdan zaštitnika Srijemske biskupije, 26. listopada 2021., srijemski biskup msgr. Đuro Gašprović proslavio je dvadeset i pet godina biskupstva

DUHOVNA OBNOVA U GODINI SVETOG JOSIPA I BLAGOSLOV DESET KIPOVA SVETOG JOSIPA NA MISIJSKU NEDJELJU

SOT (TU) – Župe kojima upravlja vlč. Nikica Bošnjaković na poseban način ubilježile su godinu posvećenu zaručniku BDM

LISTOPADSKA DUHOVNA OBNOVA ZA SVEĆENIKE SRIJEMSKE BISKUPIJE

PETROVARADIN (TU) – Na poziv preč. Berislava Petrovića, povjerenika za trajnu duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, a u organizaciji Biskupskog Ordinarijata Srijemske biskupije, organizirana je rujanska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije.

MOLITVENA INICIJATIVA „MILIJUN DJECE MOLI ZAJEDNO ZA JEDINSTVO I MIR“ U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Molitvenoj inicijativi Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir priključila se ove godine i župa Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici. Za djecu osnovnoškolskog uzrasta organizirano je moljenje krunice, kako bi se i ovom molitvom ujedinili sa svom djecom koja mole na istu nakanu.

NEDJELJA ZAHVALNICA U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju 17. listopada 2021., svečanim euharistijskim slavljem u 9.30 sati, župljani župe Sveti Dimitrije, đakon i mučenik proslavili su Nedjelju zahvalnicu. Euharistijesko slavlje slavio je župnik mons. Eduard Španović. Iako je Srijemska Mitrovica grad, veliki dio župljana još uvijek ima svoje vrtove u kojima redovito uzgaja plodove zemlje kojima se hrane tijekom godine. Želja i nakana je bila i ovim euharistijskim slavljem iskazati Bogu zahvalnost za sve što su primili iz Njegove očinske ruke.

DJECA IZ SUBOTICE I BAČKOG MONOŠTRA POSJETILA SRIJEMSKU MITROVICU

11. listopad 2021.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U subotu, 9. listopada 2021., u prijepodnevnim satima, u dvorište župe Sveti Dimitrije, đakon i mučenik pristigao je autobus učenika iz Subotice i Bačkog Monoštra. Razlog njihovog dolaska bio je posjet drevnom Gradu i druženje sa srijemskomitrovačkim vršnjacima. Za napomenuti je kako se radi o učenicima koji pohađaju hrvatsku školu u Subotici i Bačkom Monoštru, te je ovaj posjet još jedan od izražaja podrške i suradnje sa srijemskomitrovačkom djecom koja u Srijemskoj Mitrovici pohađaju predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.

Djeca su došla u pratnji svojih natavnika iz škole, kao i predstavnika Hrvatskog nacionalnog vijeća, dok su ih u Srijemskoj Mitrovici dočekali djeca domaćini okupljeni oko nastavnika Daria Španovića, vjeroučiteljice Sare Žurovski, te svećenika Eduarda Španovića i Ivice Zrno.

 

 

 

 

Po dolasku u Srijemsku Mitrovicu, djeca su se najprije okupila u župskoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, gdje su imali priliku upoznati se sa katedralom Srijemske biskupije, te bogatom poviješću Grada i crkve gdje se nalaze. Tu ih je dočekao i domaćinski pozdravio mons. Eduard Španović, srijemskomitrovački župnik.

 

 

Nakon posjeta crkvi uputili su se u dvoranu župe gdje su im se domaćini predstavili kroz tradicijsko blago narodnih nošnji. Njima se, također u svojstvu domaćina, pridružio vlč. Ivica Zrno, oblačeći i prezentirajući vlastitu narodnu nošnju. Na taj su se način djeca mogla upoznati sa bogatom baštinom tradicijskog ruha, postaviti pitanja. A za istaknuti je da su djeca promatrajući narodne nošnje povlačila paralele sa narodnim nošnjama iz svojega mjesta. Predstavljanje narodnih nošnji vodio je g. Kristijan Krpan, koreograf pri folklornom odsjeku Hrvatskog kulturnog centra „Srijem“ – Hrvatski dom.

 

Zatim je organiziran kratki predah i okrjepa, nakon čega su djeca pošla u obilazak Grada, gdje su posjetili Muzej Grada i Carsku palatu, te se i na taj način bolje upoznala sa bogatom povješću Grada Srijemse Mitrovice.

Ovaj posjet i izlet još je jedan od lijepih pokazatelja suradnje između Hrvatskog nacionalnog vijeća, Hrvatske škole i srijemskomitrovačke župe, jer su zajedničkim radom i suradnjom omogućili djeci lijep izlet i subotnje druženje.

Tekst: Ivica Zrno

Fotografije: Ivica Zrno/Sara Žurovski/Olivera Golijanin