CVJETNICA U ŽUPI LAĆARAK U SRIJEMSKOJ BISKUPIJI

Lacarak_Cvjetnica_2013._foto2      LAĆARAK/STARA BINGULA (TU) -  U župnoj crkvi Svete Ane u Laćarku ove je godine 24. ožujka svečano proslavljena Cvjetnica - Nedjelja Muke Gospodnje. Ova nedjelja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan Isusova Uskrsnuća. Blagoslovne obrede, procesiju i svečano misno slavlje predvodio je župnik vlč. Mario Paradžik.

Lacarak_Cvjetnica_2013._foto1      

      Blagoslovni obredi i podjela blagoslovljenih grančica održani su ispred crkve nakon čega je krenula procesija oko crkve sa svečanim ulaskom u crkvu. U euharistijskom slavlju je bilo čitanje Muke Isusa Krista. Muku su ove godine čitali mladi župe Laćarak sa svećenikom Paradžikom. Nakon čitanja Muke vlč. Paradžik je s nekoliko riječi predstavio današnje slavlje i rekao da Nedjelja muke Gospodnje – Cvjetnica uvodi vjernike u Veliki tjedan i velika otajstva naše vjere. Kristov svečani ulazak u Jeruzalem, njegovu muku, smrt i uskrsnuće i ove godine ćemo proživljavati i slaviti na najsvetiji način. Za vjernike su predstojeća slavlja duboko proživljavanje stvarnosti Kristova života, muke, smrti i uskrsnuća.

Lacarak_Cvjetnica_2013._foto2

      Euharistijsko slavlje je animirao crkveni zbor predvođen orguljašom Ivanom Cingeli koji redovito sudjeluje u nedjeljnim i blagdanskim slavljima u ovoj župi.

Stara_Bingula_Cvjetnica_2012._foto1

      Cvjetnica je ove godine svečano proslavljena i u Staroj Binguli, filijalnoj crkvi svetog Petra, apostola župe Laćarak. Ovo je druga godina kako su vjernici starobingulci blagoslovom grančica i svečanim ophodom oko crkve te čitanjem Muke Gospodnje obilježili spomen na Kristov svečani ulazak u Jeruzalem i njegovu muku i smrt. Svoj doprinos dali su na Bogu najdraži način, sudjelujući u Euharistijskom slavlju molitvom i pjesmom.

 

Mario Paradžik