CVJETNICA U SRIJEMSKOJ MITROVICI


Srijemska_Mitrovica_Cvjetnica_2013._foto2      SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - U nedjelju 24. ožujka na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje, koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan Isusova Uskrsnuća, srijemski biskup Đuro Gašparović predvodio je svečano misno slavlje u katedrali Svetog Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici. Liturgijsko slavlje započelo je blagoslovom grančica u župnom dvorištu, nakon čega su vjernici zajedno sa župnikom mons. Eduardom Španovićem i župnikom u Laćarku vlč. Mariom Paradžik, sudjelovanjem u svečanoj procesiji, ušli u katedralu i time obilježili Isusov svečani ulazak u Jeruzalem prije podnošenja njegove muke.

Srijemska_Mitrovica_Cvjetnica_2013._foto1

      Župnik Španović je u homiliji kod blagoslova grančica iznio da smo pred Velikim tjednom za koji smo se pripremali korizmenim misama, u molitvi zajedno i osobno, križnim putem, ispovjedima i pričestima i drugim pobožnostima. Želimo sada otvoriti svoja srca Isusu koji slavno ulazi u Jeruzalem i nastaviti njegov put prema muci, smrti do uskrsnuća. Obećajemo da mu nećemo nikada vikati “raspni ga, raspni”, nego da ćemo ga radosno primati i pozdravljati u svojoj sredini uzvikom “hosana”.

Srijemska_Mitrovica_Cvjetnica_2013._foto3

      U euharistijskom slavlju katedralni i župni zbor “Sveta Cecilija” i solisti u katedrali su, pod ravnanjem sestre Cecilije Tomkić, otpjevali Muku Isusovu, dok je vjerni puk za to vrijeme pobožno stajao i razmišljao o svemu što se dogodilo s Isusom i po njemu radi nas ljudi i radi našega spasenja.

Srijemska_Mitrovica_Cvjetnica_2013._foto4

      Vjerničke misli su usredotočene na svečani Isusov ulazak  u Jeruzalem i nazočnost vjernika koji su se vjerom nalazili u pratnji Kristovoj. Na neki se način može reći kako su nazočni sada sudjelovali u događaju u vrijeme uoči Isusove muke kad je odlučio ući u sveti Grad na način kako su ulazili kraljevi. On nije bio u sjaju zemaljskoga kralja. Zato je njegov ulazak imao mistično značenje. Bio je ustvari u sjaju mesijanskog, vjerom očekivanog i samo vjerom prepoznatljivog Kralja. Ulaskom u Jeruzalem i mukom i smrću, što su sudionici događaja Cvjetnice upravo proživjeli, on ulazi u svoju Pashu, u konačni dio svojeg zemaljskoga puta. Poslan je od Oca da bude Spasitelj. I sada ulazi u zadnju etapu svojega zemaljskog, spasiteljskog djela. On će ući kroz smrt u novi život. Poslije, kad uskrsne, njegovi učenici će nastaviti njegov pashalni put kroz povijest.

      Njegovo će se spasenjsko djelo, poslije njegove smrti i po njegovu uskrsnuću nastaviti po svim prostorima svijeta. Njegovi učenici tako će prolaziti kroz njegovu smrt kao novi ljudi. Obnova svijeta će se neprestano događati.

      U tom svjetlu današnji svečani čin, ovaj sada po svečanom ulasku u Jeruzalem i po muci i smrti, označuje pristup Kristu i javnu ispovjest vjere u Krista kao Uskrsloga Spasitelja. To je početak prijelaza, Vazma, Pashe.

                                                                    Mario Paradžik 

 

Mario Paradžik