CVJETNICA, SVETO TRODNEVLJE I USKRS U ŽUPAMA INĐIJA I NOVI BANOVCI

19. travanj 2017.

INĐIJA I NOVI BANOVCI (TU) - Veliki tjedan je započeo u župama Inđija i Novi Banovci nedjeljom Muke Isusove - Cvjetnice, koji je s vjernicima slavio vlč. Dušan Milekić  Za proslavu Velikog tjedna vjernici su se temeljito pripravljali kroz četrdeset dana korizmenog vremena. Nedjelju Muke Isusove -Cvjetnicu vjernici su proslavili svečanim ulaskom u crkvu nakon blagoslova grančica, kao što je to činio vjerni naron prilikom ulaska Isusova u Jeruzalem. Čitanjem Muke Gospodina Isusa prikazani su posljednji dani Gospodinova ovozemaljskog života i ljudska spremnost udaljiti Boga iz njihova života klicajem raspni ga nakon poklika Hosana, kako je u homiliji naglasio župnik Milekić. Koje su simbol onog gesta kojim je narod dočekivao Isusa. Potom sa čitanjem muke u toku mise. Po kojoj vidimo čovjekovu spremnost udaljiti i Boga iz svoga života. Grančice, koje su vjernici ponijeli kućama znak su osobnog prihvaćanja da Isus jeste kršćanskim obiteljima, kućama i životima.

Veliki četvrtak s misama koje su započinjale prema redovnom rasporedu župa u sebi je nosio poruku zajedništva vjernika i svećenika. Poniznost pred činom Isusovog pranja nogu učenicima koje je upriličeno u župi Novi Banovci. I kroz riječi ovoga dana, da smo svi okupljeni u toj dvorani posljednje večere u zajedništvo prisutnog i živog Krista, kome trebamo dozvoliti pranje i naših nogu, koraka kroz život kako bismo ostali na njegovom putu, rekao je župnik Milekić. Poniznost je temelj tog dana koja se treba utkati u živote kršćana sa istim postupkom prema bližnjima kao što je Isus činio.

Tišina i mir obilježe početak Obreda Velikoga petka. Svećeničku prostraciju u zajedništvu sa poklonom svih vjernika pred Svetohraništem. Služba čitanja koja se u župama sa dostojanstvom pratilo. U svojoj propovijedi župni je istakao Čovjek kroz život prođe tolike trenute i odluke. Mnogo puta smo svjedoci nepravde i grijeha, svojih ili drugih. I čovjek teži da postoji pravednost pa čak i kazna za pogriješke. Ima li pravo i Bog od nas tražiti pravdu zbog naših grijeha kojima smo toliko puta sebe i druge povrijedili? Naravno da ima. No na Veliki petak nebeski Otac u želji za pravdom u sebi u prvi plan stavlja Ljubav prema svojoj djeci i sam, u liku Sina Isusa Krista odlučuje svu težinu naše nepravde podnijeti i ponijeti. Umjesto kazna na nas, On je preuzima. Stoga čovjek na taj dan drugo ništa nema ponuditi Milosrdnom Ocu, osim sebe u tišini i poniznosti. Ostajući i u radosti što je toliko ljubljen.“Ostatak obreda nastavlja se u okrivanju i klanjanju križu, pričesti i otpusnoj molitvu. Ostajući u ostatku dana u miru i skrušenosti prema svom Gospodinu.

U prigodnim večernjim satima proslava Velike subote započela je u obje župe najprije paljenjem i blagoslovom ognja kao i Uskrsne svijeće. Njezinim unošenjem, paljenjem svijeća po crkvi, Hvalospjevom, prigodni čitanjima kao i svečanim pjesmom Slava Boguuz zvuke zvona koja su prethodnih dana bila u tišini. Označavajući i razglašujući radosnu vijest o Uskrsnuću našega Gospodina. „Ne boj te se. Uskrsnu kao reče.“ Riječi su radosne vijesti koju mi vjernici prepoznajemo i prihvaćamo koa jedinstvenu Istinu našega života. Koji nije stvoren i oblikovan za propadljivost. U toj radosti zato i jesmo okupljeni, kako našeg bića, tako i u želji tu radost donijeti drugima, da i on imaju mir. Stoga i danas i mi u dubini svoga bića stalno gledamo u prazninu koju često imamu osjećajući da je jedino može ispuniti i to čini Uskrsli Isus. Po završetku Uskrsne mise vjernici su u zajedništvu sa župnikom čestitali jedni drugima Uskrs. A već prema običaju i mogućnosti u Banovcima je priređena čast, kuckanje jaja za najmlađe kao i prijateljsko druženje svih okupljenih.

Dušan Milekić