CRKVENI GOD I BLAGOSLOV DVORANE U SOTU

28. studeni 2018.

SOT (TU) - Vjernici su svoju zaštitnicu, svetu Katarinu Aleksandirjsku, proslavili u nedjelju, 25. studenog 2018. godine svetom misom u 11 sati

Euharistijsko slavlje predvodio je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović u koncelebraciji s vlč. Mihajlom Režakom, grkokatoličkim dekanom i župnikom u Šidu, vlč. Vladimirom Edelinskim, grkokatoličkim župnikom u Berkasovu, vlč. Darkom Rac, grkokatoličkim župnikom u Bačincima te župnikom domaćinom, vlč. Nikicom Bošnjakovićem. Na početku slavlja mladi su pozdravili biskupa, ali su i župniku uputili riječi pozdrava i zahvale, budući da je ovom misom obilježio deset godina svoga služenja župama na području šidske općine. Vjernici svih župa i filijala kojima upravlja vlč. Bošnjaković okupili su se na misi u Sotu, tako da je crkva bila premala da ih primi.

Svjedočiti vjeru kao sveta Katarina

Biskup se u svojoj homiliji osvrnuo na blagdane koje je Crkva toga dana slavila, Krista Kralja i svetu Katarinu: „Sveti Ivan naviješta da je Isus Krist  najveći vladar nad krajevima zemaljskim, alfa i omega, početak i svršetak. On je prije svih i ostaje dovijeka. On je najveći vladar, zato kršćanin ne drhti ni pred jednim ovozemaljskim silnikom. Tako se vjerovalo i živjelo u prvim kršćanskim vremenima u vrijeme mučenika. Tako je živjela i vjerovala sveta Katarina“ rekao je biskup, te vjernike upoznao sa životom i vjerom ove svetice. „Bog joj je dao da bude vrsna u filozofskom umovanju te je svoje protivnike pridobila za Krista.“ U nastavku propovijedi biskup se osvrnuo na Krista Kralja i njegovo kraljevstvo. Krist je pred Pilatom posvjedočio da njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Pilat mu se čudio, jer nije razumio njegove riječi, mislio je da će Isus moliti za milost. Ni učenici nisu razumjeli Isusove riječi kada je pričao o Božjem kraljevstvu. Biskup je ustvrdio kako su ljudi skloni svoju vjeru koristiti za ovozemaljske potrebe, kada dođe nevolja, onda žarko mole. Isus usliši te molitve, ali treba moliti za kraljevstvo nebesko. Za to treba živjeti i to životom svjedočiti, kao što je činila i sveta Katarina, te podsjetio vjernike da u tom duhu trebaju odgajati i svoju djecu. Na kraju propovjedi čestitao je župniku desetu obljetnicu njegovog djelovanja u župama na zapadu Srijema, te pozvao vjernike da surađuju sa svojim župnikom i tako odgovore na njegovo zalaganje.

Blagoslov dvorane

Biskup je po završetku mise blagoslovio crkvenu dvoranu, koja je ove godine u potpunosti završena. Nakon presijecanja vrpce svi su ušli u dvoranu te u znak zahvale Majci Božjoj, kojoj su se utjecali za zagovor tijekom izgradnje, predvođeni župnikom, izmolili su pred kipom Gospe Lurdske Lauretanske litanije. Biskup je tada blagoslovio dvoranu i iznutra, nakon čega su, na radost okupljenih, članovi Hrvatskog kulturnog društva „Šid“, među kojima ima i Soćana, izveli kratak program.

Župnik je prikazao prezentaciju o tijeku izgradnje dvorane, te podijelio zahvalnice svima koji su dali svoj doprinos da se izgradnja okonča i sve bude spremno za blagoslov baš na proslavu crkvenoga goda. Po završetku službenog dijela poslužen je ručak. Ostatak popodneva proveden je u ugodnom druženju.

Ana Hodak

Fotografije: Ivana Zarecki