ČISTA SRIJEDA – POČETAK KORIZMENOG VREMENA

29. veljača 2020.

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Na Čistu srijedu ili Pepelnicu, 26. veljače 2020., započelo je sveto korizmeno vrijeme – vrijeme pojačane molitve, posta i bratske ljubavi

U srijemskomitrovačkoj prvostolnoj crkvi – manjoj bazilici Sv. Dimitrija, euharistijskim slavljima, u 9.30 i 18.00 sati, obilježen je početak svetog korizmenog vremena. Euharistijska slavlja pedslavio je župnik, mons. Eduard Španović.

Već ulaznom pjesmom Ja se kajem, okupljeni vjernici označili su potrebu istinskog zaokreta u vlastitom životu, te još veću potrebu Božjeg milosrđa i ljubavi, o kojemu korizmeno vrijeme naglašeno govori.

Urediti svoj život s Božjim planom i trajno ostati na Njegovom putu, jedan je od snažnih naglasaka ovog svetog vremena u koje smo ušli, istaknuo je već na početku euharistijskog slavlja mons. Eduard Španović.

U prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović obratio se okupljenim vjernicima.

Današnjim danom započinjemo novi hod s Gospodinom. Ulazimo u vrijeme liturgijske godine kada smo, na osobit način, pozvani pojačano moliti, postiti, činiti djela bratske ljubavi. Naravno, taj poziv vrijedi cijelu godinu, ali kroz sveto korizmeno vrijeme, taj poziv ima posebno značenje. Na puno se načina možemo pripremati za proslavu Uskrsnuća Gospodinova, ali nama kao vjernicima, ovo je najvrjedniji i najizvrsniji put. Prihvatimo u potpunosti taj put, te budimo ljudi koji će Gospodina u cijelosti slijediti, poručio je mons. Eduard Španović

Nakon homilije, kako i predviđa liturgija, uslijedio je blagoslov pepela. Nakon blagoslova pepela se okupljenim vjernicima, u znak pokore i otvorenosti prema vjerničkoj obnovi svoga života, tim istim pepelom načinio znak križa na čelima, uz riječi: Obrati se i vjeruj Evanđelju!, te Spomeni se da si prah i da ćeš se u prah vrtatiti!

 Euharistijska slavlja su bila ispunjena vjerničkim pjevanjem pjesama koje obilježavaju sveto korizmeno vrijeme.

Ivica Zrno