CARITASOVA JESEN U BOJAMA NADE

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) - Rujanski i istopadski dani su za srijemskomitrovački Caritas Sveta Anastazija bili ispunjeni obiljem zapaženih aktivnosti. Riječima koordinatorice, gđe. Kristine Dragišić …ispunjeni su mirisima nade i ljubavi.

Od važnih aktivnosti može se izdvojiti posjet korisnika Dnevnog centra za osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama Sveta Tereza iz Srijemske Mitrovice Caritasu u općini Bogatić i njihovoj Avliji održivog razvoja. Posjet Caritasu općine Bogatić je organiziran u suradnji i zajedništvu s Udruženjem za pomoć Mentalno Nedovoljno Razvijenim Osobama iz Srijemske Mitrovice. Tamo su proveli cijeli dan u prirodi, te u  druženju s korisnicima Caritasovog Dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama Sveti Jovan.

Koncem rujna predstavnici Caritasa su posjetili Srednju medicinsku školu Draginja Nikšić u Srijemskoj Mitrovici i predali donaciju u vidu ortopedskih i medicinskih pomagala i opreme za kineziterapiju. Donirana su mehanička invalidska kolica, šetalica, električna dizalica za nepokretne, terapeutski stol, strunjače i drugo. Donaciju je direktoru škole, g. Đuri Maričiću uručila koordinatorica Caritasa Sveta Anasatazija, gđa. Kristina Dragišić, kako stoji u izvještaju Sremskih novina. Donacija invalidskih pomagala i opreme za kineziterapiju je dar u okviru parterskog projekta Kretanje je život! koje je financirala Ambasada Republike Poljske u Beogradu.

U subotu, 28. 9. 2019., srijemskomitrovački Caritas Sveta Anasatazija, u zajedništvu s drugim Caritasima iz Republike Srbije prisutan je na međubiskupijskom susretu mladih Katolika iz Republike Srbije koji se održavao u Srijemskoj Mitrovici, na kojem je sudjelovalo nekoliko stotina mladih Katolika.

U susret Međunarodnom danu starijih osoba, 1. 10. 2019., djelatnici i korisnici Caritasa odazvali su se u Dom Narodne Skupštine Republike Srbije. Na ovaj susret otišlo je, uz djelatnike i 15 korisnika usluge Pomoći i njege u kući. Domaćini susreta su bili g. Zoran Đorđević, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i gđa. Suzana Paunović, Predsjednica Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Tom prigodom upriličen je obilazak Doma Narodne Skupštine, te obilazak znamenitosti grada Beograda. Za korisnike, koji zbog starosti i(ili) bolesti nisu mogli putovati, organiziran je prigodni program u prostorijama Caritasa u Srijemskoj Mitrovici. Program se sastojao od susreta s dr. Svetlanom Prica, koja je kroz razgovor i zdravstveni pregled progovorila o zdravlju u starosti. Nakon toga su djeca iz vrtića Stonogica posjetili i darivali korisnike.

Srijemskomitrovački Caritas Sveta Anastazija također je bio prisutan i na Regionalnom forumu Socijalna inkluzija osoba sa ivaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama zemalja Jugoistočne Europe koju je organizirao Caritas Srbije, u Beogradu 1.–2. listopada 2019. godine, kao vrhunac razvojnog regionalnog projekta SOCIETES podržanog od strane Europske komisije.

U večernjim satima, 2. listopada 2019., predstvanici srijemskomitrovačkog Caritasa Sveta Anastazija bili su gosti u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u Beogradu, na primanju koje je upriličeno povodom Tag der deutschen Einheit (Dan njemačkog jedinstva/ujedinjenja). U zajedništvu s Veleposlanikom, g. Thomasom Schiebom, obilježen je ovaj veliki dan za Saveznu Republiku Njemačku, kao i 20 godina uspostave privredne suradnje između Republike Srbije i Savezne Republike  Njemačke.

U četvrtak, 3. listopada 2019., predstavnici srijemskomitrovačkog Caritasa Sveta Anastazija su u prostorijama Crvenog križa u Šidu održali tribinu na temu: Nasilje i diskriminacija nad starima i kako je sprečiti. Partner ove tribine je Snaga prijateljstva Amity i Merhamet iz Novog Pazara. Tribina je održana pod pokroviteljstvom Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

Tekst: Kristina Dragišić/Ivica Zrno

Foto: Caritas Sveta Anastazija Srijemska Mitrovica