BRIFING O OPĆIM KONGREGACIJAMA KARDINALSKOG ZBORA

06. ožujak 2013.

VATIKAN (IKA/TU) – Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi održao je 6. ožujka redovni brifing s novinarima posvećen općim kongregacijama Kardinalskog zbora. 
      VATIKAN (IKA/TU) – Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi održao je 6. ožujka redovni brifing s novinarima posvećen općim kongregacijama Kardinalskog zbora, prenio je Talijanski program Radio Vatikana. Obavijestio ih je da je započela četvrta kongregacija na kojoj su bila nazočna 153 kardinala s pravom i bez prava sudjelovanja u izboru novog pape. Prisegnula su četvorica novopridošlih kardinala: Karl Lehmann, Antonios Naguib, John Tong Hong i Friedrich Wetter. Od njih trojica su izbornici - Lehmann, Naguib i Tong Hong tako da je broj izbornika koji sudjeluju na općim kongregacijama 113. Nedostaju još samo dvojica kardinala: Kazimierz Nycz iz Varšave i vijetnamski kardinal Jean-Baptiste Pham, no njihov se dolazak očekuje uskoro tako da, ako sve bude teklo po planu, svi će elektori biti do sutra u Rimu.

      U prijepodnevnim satima održano je 18 izlaganja kardinala iz raznih dijelova svijeta. Tako je do sada ukupno održano 51 izlaganje. Jedna od velikih tema o kojoj je bilo riječi na današnjoj kongregaciji, rekao je Lombardi, bila je Crkva u današnjem svijetu: zahtjevi nove evangelizacije. Sva su izlaganja trajala po pet minuta, jer je popis onih koji su se javili za riječ podugačak. Za sutra je određeno da se održi jedna kongregacija također u popodnevnim satima, kako bi se intenzivirao ritam zajedničkog rada.
      Novinarima u Tiskovnom uredu Svete Stolice prikazan je i kratki film u produkciji Vatikanskoga televizijskog centra u kojem su prikazani kapela Paolina s velikim Michelangelovim freskama Obraćenje svetoga Pavla i Raspeće svetog Petra, zatim Sala Regia te Sikstinska kapela. Prikazani su i radovi u Sikstinskoj kapeli, postavljaju se velike ploče kako bi se zaštitilo pod neprocjenjive umjetničke vrijednosti. Na taj će privremeni pod, rekao je Lombardi, biti postavljeni stolovi i stolice na kojima će sjediti kardinali elektori tijekom glasovanja za novog papu.
      Novinare je, među ostalim, zanimalo zašto do danas nije određen datum početka konklava. O. Lombardi objasnio je kako u Kardinalskom zboru postoji volja za odgovarajućom, ozbiljnom pripravom, bez ikakve žurbe. U takvim okolnostima, dodao je, nije se još uvijek činilo uputnim predložiti glasovanje o datumu početka konklava. Treba, primijetio je Lombardi, pričekati da se svi kardinali elektori okupe, što će biti već sutra, prije donošenja te odluke.

 

 

IKA