BOŽIĆNO SLAVLJE U SRIJEMSKOJ MITROVICI

26. prosinac 2012.

Srijemska_Mitrovica_Bozic_2012._foto4SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano božićno koncelebrirano misno slavlje u katedrali Sv. Dimitrija, đakona i mučenika predvodio je 25. prosinca srijemski biskup Đuro Gašparović u koncelebraciji sa župnikom, dekanom i generalnim vikarom Srijemske biskupije mons. Eduardom Španovićem i grkokatoličkim župnikom u Srijemskoj Mitrovici vlč. Vladislavom Varga.       SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – Svečano božićno koncelebrirano misno slavlje u katedrali Sv. Dimitrija, đakona i mučenika predvodio je 25. prosinca srijemski biskup Đuro Gašparović u koncelebraciji sa župnikom, dekanom i generalnim vikarom Srijemske biskupije mons. Eduardom Španovićem i grkokatoličkim župnikom u Srijemskoj Mitrovici vlč. Vladislavom Varga. Misi su, uz brojne vjernike srijemskomitrovačke župe, nazočili i predstavnici gradskih vlasti.

      Srijemska_Mitrovica_Bozic_2012._foto1

      U homiliji biskup Gašparović je govorio o Riječi koja je bila u početku, a koja je tijelom postala. „Otac šalje Sina na svijet, Riječ se utjelovljuje, postaje malenim djetetom, od žene rođenim. Neusporediv dan, neshvatljiv događaj, neistraživ misterij. Više od svega drugoga, ovo skromno rođenje otkriva beskraj ljubavi Božje prema čovjeku, ljubavi koja je Bog. Rodio se Bog i čovjek. Rodio se kao siromašno ljudsko dijete, da bi svi ljudi postali bogata djeca Božja. Rodio se za vremenitu patnju, da bi se čovjek rodio za sretnu vječnost. Rodio se za čovjeka, da bi se čovjek rodio za Boga. Otkad se Isus rodio na zemlji, biti čovjek znači biti dijete Božje, više uzdignut prema Bogu, radostan, poletan, optimist, vjernik, kršćanin“, naglasio je biskup i nastavio da se po rođenju Isusovu manje osjeća međusobna udaljenost, kao da se manje osjeća mučnina svakidašnjice, kao da se obnavlja smisao za radost i sreću, uspostavljaju se porušeni mostovi, podržava se nada usprkos mnogim razočaranjima, vraća se vjera u život, život je jači od uništenja, nada snažnija od očaja, smisao dublji od besmisla.

      Srijemska_Mitrovica_Bozic_2012._foto4

      „Krist je vodio i osvjetljavao život naših predaka. On ih je poticao da kroče naprijed. Vjerujemo da nam i danas dolazi u susret svojom riječju i poziva nas da stvaramo svijet mira, sreće i radosti. U toj perspektivi Božić nije samo jednodnevni blagdan, sjećanje na prošli događaj ili vjerska proslava jedne od najvećih tajni kršćanske vjere. Božić postaje svakodnevni dolazak Boga koji je postao čovjekom i došao među ljude, a gdje on prolazi ništa ne ostaje isto. Njegova nazočnost mijenja sve, obnavlja život pojedinaca i skupina, u skladu sa zakonom Neba. Božić za nas, dakle, nije sjećanje, iako puno značenja. To je poticaj da radimo kako bi u društvu u kojem živimo zaživio Krist. On je tamo gdje su dvojica ili trojica sabrana u Njegovo ime – gotovo svakodnevni duhovni Božić u kućama, obiteljima, u školama, u župama, na svakom mjestu“, zaključio je biskup Gašparović.

      Na koncu božićnog euharistijskog slavlja božićne čestitke biskupu i svim nazičnim vjernicima uputio je župnik, dekan i generalni vikar presvj. Španović i pozdravio predstavnike gradske uprave kojima je čestitao predstojeća božićna slavlja po julijanskom kalendaru.

      Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni i župni zbor “Sveta Cecilija” pod ravnanjem sestre Cecilije Tomkić, a nakon mise vjernici su jedni drugima čestitali Božić.

                                                                           Mario Paradžik

 

Mario Paradžik