BLAGOSLOV OBNOVLJENE CRKVE “SVETOG ROKA” U ZEMUNU

08. studeni 2014.

Zemun (TU) - 6. studenoga 2014. godine, u popodnevnim satima, svečano je blagoslovljena obnovljena crkva “Svetog Roka” u Zemunu. Nakon mnogo uloženog rada, truda i molitvi, ova mala, ali svim Zemuncima veoma draga crkva, zablistala je u svom novom sjaju. Naime, na inicijativu prečasnog Joze Duspare, Zemunskog župnika i dekana, a uz pomoć dobrotvora, osobito veleposlanstva Kraljevine Norveške, crkva, koja je podignuta još daleke 1836. godine na mjestu stare rimokatoličke crkve u Zemunkom parku, dobila je potpuno novi izgled.  Prvobitno je iskusni graditelj Josip Felber izgradio ovu crkvicu u duhu baroka, jednostavno i dosljedno, da bi kasnije bila predana za potrebe učenika realke rimokatoličke vjeroispovjesti. Kako dugi niz godina nije ulagano u obnovu ove crkve, sve je više propadala. 1985. godine obnovljena je kupola na tornju. Međutim, radovi su obustavljeni zbog nedostatka sredstava. Nakon konkuriranja kroz projekat Vlade Republike Srbije - Kancelarije za odnose s crkvama i vjerskim zajednicama, potpomognuto je uređenje platoa oko crkve. Uslijedili su glavni radovi na krovu, tornju, fasadi, sanaciji unutrašnjosti crkve, te je u tako obnovljenom stanju, koje je financiralo veleposlanstvo Kraljevine Norveške, predata vjernicima Zemuna na upotrebu.
Svečanost blagoslova crkve je protekla u zaista veličanstvenoj atmosferi. U nazočnosti prestolonasljednika Kraljevine Norveške, princa Hokona Magnusa, prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića sa suprugom Katarinom, Apostolskog Nuncija u Beogradu Orlanda Antoninija, predstavnika pravoslavne Crkve, židovske i islamske vjerske zajednice, i mnogobrojnih vjernika, crkvu je blagoslovio srijemski biskup Đuro Gašparović. Sama svečanost započela je uvodnim obraćanjem preč. Duspare. Pozdravljajući sve nazočne on je tom prigodom istakao da je slogan pod kojim će biti obavljen blagoslov: “Ti si Bog moj, Tebi zahvaljujem, Bože moj. Tebe ja uzvisujem”. Nakon toga, uslijedio je kratki program koji su za ovu prigodu pripremili članovi zbora “Sveta Cecilija” iz Zemunske župe “Uznesenja Blažene Djevice Marije”. Pjesme “Slavim te Gospode”i “Anima Christi” bile su pravi uvod u obred blagoslova. Zatim je nastupio Diplomatski zbor s Mozartovim djelom “Lacrimosa”. Nakon evanđelja biskup je istakao da ovom prigodom zapravo blagosljivlja i živu Crkvu koju čine svi oni koji će dolaziti u ovu crkvu “Svetog Roka”.  Uslijedio je završni dio svečanosti u kome su zbor “Sveta Cecilija” i Diplomatski zbor otpjevali zajedno pjesmu “Panis angelicus”.  Na samom kraju ovog oficijelnog dijela svečanosti, preč. Duspara je pozvao sve nazočne na domjenak i osvježenje u samostan Sestara Milosrdnica Svetog Vinka Paulskoga u Gradskom (Zemunskom) parku.
Ovo je svakako bio događaj koji će Zemunci dugo pamtiti, a isto tako je sigurno da će rado dolaziti u crkvu “Svetog Roka” koja će, sada obnovljena i , budući da se nalazi pored pravoslavne crkve (manastira) “Arhangela Gavrila”, postati simbol blizine katoličke i pravoslavne Crkve na putu ekumenizma i obilježje grada Zemuna.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Danijela Lukinović