BLAGOSLOV KAMENA TEMELJCA ZA KUĆU ZA STARE U MARADIKU

10. ožujak 2016.

MARADIK (TU) - U četvrtak 10. ožujka 2016. godine Caritas Srijemske biskupije posjetila je delegacija Caritasa Bolzano – Bressanone iz Italije, koji već petnaest godine zajednički rade sa Srijemskom biskupijom. Tom prigodom je u župi  Maradik postavljen kamen temeljac za novi zajednički projekat dvije biskupije i time su započeli radovi na izgradnji Caritasove kuće "Sveta Elizabeta",  koja je namijenjena za stare i siromašne osobe u biskupiji. Domaćin susreta bio je preč. Božidar Lusavec, župnik u Beški i župni upravitelj u Maradiku, a nazočili su: mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, preč. Jozo Duspara, direktor Biskupijskog Caritasa za Srijem, gosp. Franz Kripp, direktor Caritasa Bolzano -Bressanone, gosp. Wolfgan Penn, direktor Missio pri Caritasu Bolzano- Bressanone, te  suradnici Caritasa  na projektima za inozemstvo, djelatnici i volonteri Caritasa Srijem, te predsjednik općine Inđija gospodin Petar Filipović.

Prije početka radova, srijemski biskup mons. Gašparović blagoslovio je mjesto na kojem će biti izgrađen dom i u svojoj propovjedi naglasio da je ovo značajan i vrijedan projekat koji ima cilj poboljšati život starih i osamljenih osoba iz župa Srijemske biskupije. Sve je to povezao s evanđeljem o susretu Isusa, starca Šimuna i starice Ane u hramu te naglasio potrebu izgradnje osjećaja za ljude u potrebi, posebno za stare i siromašne.

Direktor Caritasa Srijem preč. Duspara obratio se okupljenima i objasnio kako je došlo do ideje da se izgraditi ovakav objekat. Naglasio je da je ideja potekla prije tri godine kada je Srijemsku biskupiju posjetio Mons. Ivo Muser, biskup biskupije Bolzana-Bressanone. Posebno je naglasio da će ova kuća služiti svima koji su u potrebi u župama Srijemske biskupije i da istodobno ispunjavaju kriterije koje Caritas ima u pogledu svoga djelovanja. On je također rekao da se Caritas, dijeleći pomoć starima u pojedinim župama Srijemske biskupije, susreće s bolesnima i starima  i napuštenim osobama bez osnovnih primanja potrebnih za život. Zato je potrebno da im Crkva bude bliska u njihovim teškim trenutcima života.

Okupljenima se obratio i predsjednik općine Inđija gospodin Filipović i tom prigodom zahvalio Caritasu na pažnji koju posvećuje za stare i nemoćne osobe na teritoriju općine Inđija i najavio pomoć pri prikupljanju svih neophodnih dozvola za izgradnju kuće kao i funkcioniranju ovog doma kada bude izgrađen i useljen prvim stanarima.  

Na kraju poruku je uputio i direktor Caritasa Bolzano – Bressanone gospodin Kripp i spomenuo da se ova ideja rodila prilikom prethodne posjete delegacije Caritasa Bolzano jednoj starici koja sama živi. Istakao je da mu je posebno drago što suradnja dviju biskupije traje već punih petnaest godina i kao obilježavanje te suradnje je kamen temeljac za izgradnju ovog doma.

Petar Dujić