29. PLENARNO ZASJEDANJE MEĐUNARODNE BK SV. ĆIRILA I METODA

27. travanj 2013.

KOTOR (IKA/TU) - Središnja proslava jubileja Milanskog edikta u Nišu, određivanje mjesta sjedišta Međunarodne biskupske konferencije i njegovo uređenje, prijedlozi za temu Sinode biskupa 2015., posljedice i izazovi aktualnih političkih promjena za djelovanje mjesnih Crkva, bile su neke od tema zasjedanja.      KOTOR (IKA/TU) – Biskupi članovi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda održali su 29. redovito plenarno zasjedanje od 22. do 24. travnja u Domu biskupije u Kotoru. Na zasjedanju su sudjelovali i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, nadležan i za Crnu Goru, te gosti dubrovački biskup Mate Uzinić i biskup Sapea Lucjan Avgustini, priopćilo je Tajništvo MBK sv. Ćirila i Metoda.

      Nuncij Pezzuto – kojemu je to bio prvi službeni posjet Crnoj Gori – istaknuo je važnost zajedničkog i koordiniranog djelovanja biskupa u reguliranju odnosa prema zemljama u kojima djeluju. Pozdravio je ratifikaciju temeljnog ugovora između Svete Stolice i Crne Gore, te podsjetio kako bi se u skorije vrijeme trebala formirati mješovita komisija, koja će raditi na izradi potrebnih dokumenata za implementaciju i provođenje ugovora.

     U radnom dijelu zasjedanja biskupi su se dogovorili oko sudjelovanja na središnjoj proslavi obilježavanja 1700. obljetnice Milanskog edikta u organizaciji Beogradske nadbiskupije u Nišu 20. i 21. rujna, na kojemu će Svetoga Oca predstavljati milanski nadbiskup kardinal Angelo Scola.

      Nadalje, potaknuti potrebom stvaranja potrebnih uvjeta za što bolje funkcioniranje MBK, na temelju izvješća komisije formirane na prošlom zasjedanju radi rješavanja toga pitanja, biskupi su odlučili da se za sjedište MBK uredi crkvena zgrada u Pančevu. Odlučeno je da se s radovima na uređivanju i obnovi zgrade što prije otpočne.

      Potaknuti dopisom Tajništva Sinode biskupa, u kojem se traže prijedlozi teme za sljedeću opću Sinodu, biskupi su ujedno raspravljali o aktualnim pitanjima u mjesnim Crkvama te za Sinodu odlučili predložiti temu Crkva u današnjem svijetu, s posebnim naglaskom na potrebu isticanja božanske naravi Crkve i suradnje među različitim staležima.

      Biskupi su razgovarali i o posljedicama aktualnih političkih promjena u zemljama koje obuhvaća MBK. Među ostalim oni su izrazili potporu biskupima u Crnoj Gori u traženju poštovanja temeljnog ugovora s državom, imajući u vidu nedavnu registraciju tzv. Crnogorske katoličke Crkve te pozvali nadležne vlasti da poduzmu potrebne korake radi rješavanja ovog problema i očuvanja mira i stabilnosti.

      Biskup domaćin je u svojoj katedrali 22. travnja uvečer biskupima u čast upriličio koncert, a sljedećeg dana je tamo nuncij, u zajedništvu biskupa i petnaestak svećenika, predslavio misu. Sljedeće plenarno zasjedanje MBK održat će se u od 7. do 9. travnja 2014. u Zrenjaninu.

 

IKA/TU