11. SJEDNICA BISKUPA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE CRKVENE POKRAJINE

19. svibanj 2011.

 

SRIJEMSKA MITROVICA, 16. svibnja 2011. godine – Sjednica_metropolije_16.5.2011._foto311. sjednica biskupa Đakovačko–osječke crkvene pokrajine održana je 16. svibnja u župnom domu uz katedralu u Srijemskoj Mitrovici pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Marina Srakića. 

       SRIJEMSKA MITROVICA, 16. svibnja 2011. godine – Jedanaesta sjednica biskupa Đakovačko–osječke crkvene pokrajine održana je 16. svibnja u župnom domu uz katedralu u Srijemskoj Mitrovici pod predsjedanjem đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita Marina Srakića. Uz metropolita Srakića i biskupa domaćina Đuru Gašparovića na sjednici su sudjelovali i biskup požeški Antun Škvorčević, pomoćni biskup đakovačko-osječki Đuro Hranić te kancelari Srijemske biskupije Marko Loš, Đakovačko-osječke nadbiskupije Drago Tukara i vicekancelar Požeške biskupije Goran Lukić. Djelomice je na sjednici sudjelovao i novoimenovani generalni vikar Srijemske biskupije Eduard Španović.

Sjednica_metropolije_16.5.2011._foto3

      Teme sjednice bile su izrada upute o postupcima pri gradnji i obnovi crkvenih objekata, o biskupijskom ekonomskom vijeću, o izvanrednom upravljanju crkvenim dobrima i drugo.
       Nazočne je pozdravio biskup Gašparović i podsjetio kako se sjednica održava na prostorima zalivenim krvlju sirmijskih mučenika koji su kao pšenično zrno pali na zemlju i donijeli obilat rod novih kršćana koji se i danas radjaju. Istaknuo je značenje koje ima susret biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine za Srijemsku biskupiju. Spomenuo je kako đakovačko-osječka crkvena pokrajina ostvaruje svoju zadaću promicati zajedničku pastoralnu djelatnost biskupija i unapređivati međusobne odnose biskupa, što se pokazuje na sjednicama koje se održavaju više puta godišnje svaki puta u drugoj biskupiji kao i na biskupijskim slavljima na kojima sudjeluju biskupi cijele crkvene pokrajine. Biskup domaćin je ovom prigodom predstavio biskupima generalnog vikara Srijemske biskupije preč. Eduarda Španovića.

      Podsjetio je da se vjernici u Srijemu s radošću pripremaju za susret sa Svetim Ocem Benediktom XVI. u Zagrebu, svjesni da će u zajedništvu s ostalim vjernicima u Hrvatskoj i iz drugih zemalja biti ohrabreni i ojačani u vjeri, kako bi mogli u životu ostvarivati poruke koje će Papa tada uputiti. 

    Metropolit Srakić u ime svih biskupa čestitao je generalnom vikaru Španoviću na imenovanju i spomenuo da je biskupski susret u Srijemskoj Mitrovici izraz potpore biskupu, svećenicima i Kristovim vjernicima laicima te mjesne Crkve. 

     Na dnevnom redu bila je daljnja izrada pravnih akata kojima se regulira djelovanje pojedinih biskupijskih tijela. Posebna pozornost posvećena je uputama o postupcima pri gradnji i obnovi crkvenih objekata. Biskupi su razmijenili informacije o pripravama za dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku te su razgovarali i o drugim pastoralnim pitanjima, kao i o situaciji u Hrvatskoj i u Srbiji, posebno životu Srijemske biskupije.

 

Marko Loš

 

Marko Loš